Naștere naturală sau cezariană? Iată care sunt caracteristicile celor două modalități de aducere pe lume a unui copil – VIDEO
Naștere naturală sau cezariană? Ce preferă femeile din România? Iată care sunt caracteristicile celor două modalități de aducere pe lume a unui copil.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 140 de milioane de femei nasc în întreaga lume în fiecare an. Se estimează că aproximativ 385.000 de copii se nasc în mod natural, vaginal sau prin operație cezariană în fiecare zi. Majoritatea bebelușilor se nasc natural, dar operația cezariană rămâne o opțiune pentru naștere. În România, rata operațiilor cezariane în centrele private ajunge la 90%, iar viitoarele mămici aleg această metodă de naștere.
Descoperă, în rândurile următoare, care sunt caracteristicile celor două modalități de naștere, dar și beneficiile pe care le au fiecare. Ce părere are moașa Mariana Bolotă despre nașterea prin cezariană?
Naștere naturală sau cezariană? Mariana Bolotă, moașă: „Cezariana vine ca o rezolvare a nașterii naturale”
Potrivit moașei Mariana Bolotă, tot mai multe femei aleg nașterea prin cezariană, în detrimentul nașterii naturale. Dar, ceea ce nu multă lume știe, este că cezariana nu este o modalitate de naștere, ci vine ca o rezolvare a nașterii naturale.
Cezariana este recomandată doar în anumite situații, cum ar fi: poziția bebelușului nu este una ideală pentru nașterea vaginală (atunci când este cu capul în jos, de exemplu), bebelușul este prea mare pentru a se naște în mod natural, este vorba despre o naștere multiplă, mama suferă de hipertensiune sau preeclampsie, există anumite infecții care apar în ultimul trimestru de sarcină, bebelușul suferă, placenta este prea joasă, travaliul nu avansează, cordonul ombilical iese prin col înaintea celui mic ori au mai existat nașteri prin cezariană.
„În România, trebuie să spunem cinstit, se preferă asistența la naștere prin cezariană. Cezariana nu este o modalitate de naștere, trebuie să înțelegem. Cezariana vine ca o rezolvare a nașterii naturale. Femeia trebuie să nască natural, Dumnezeu așa a lăsat. Se spune cu câte nașteri ai, cu atât păcatele ți-s luate de către Maica Domnului. Trebuie să promovăm nașterea naturală, lucru care nu prea se face.”, a declarat Mariana Bolotă, moașă, pentru BZI LIVE.
Care sunt beneficiile nașterii naturale?
Așa cum spunea și moașa Mariana Bolotă, nașterea naturală este lăsată de la Dumnezeu. Se zice, chiar, că odată cu nașterea naturală dispar și păcatele săvârșite de mamă de-a lungul vieții.
Pe lângă riscurile aferente, nașterea naturală conferă mamei o recuperare mai rapidă după naștere, în comparație cu nașterea prin cezariană, unde mama are nevoie de câteva zile sau chiar săptămâni, până se recuperează complet. De asemenea, expunerea bebelușului, în timpul nașterii naturale, la o serie de bacterii sănătoase, îi stimulează acestuia imunitatea și, implicit, îl face mai puternic în fața infecțiilor sau diverselor boli.
Odată cu nașterea vaginală, există șanse mai bune pentru alăptare, iar bebelușul are o pregătire mai bună a plămânilor pentru o respirație optimă.
Nu în ultimul rând, nașterea naturală reduce riscul de complicații asociat operației de cezariană.
În ciuda acestor beneficii, nașterea naturală prezintă și multe riscuri și, tocmai de aceea, femeile din România preferă, în ultimul timp, nașterea prin cezariană. Chiar dacă recuperarea este mai lentă, cezariana crește șansele de supraviețuire atât ale mamei, cât și ale fătului.