NASA a publicat un clip audio cu undele sonore emise de o gaură neagră

de: BZI.ro
15:36, 23 aug. 2022

NASA a publicat duminică, 21 august, un clip audio care reprezintă undele sonore emise de o gaură neagră enormă. Aceasta s-ar afla în centrul roiului de galaxii Perseus, respectiv la 200 de milioane de ani lumină depărtare, scrie The Guardian.

Precizăm că sunetul a fost editat astfel încât să poată fi receptat de simțul nostru auditiv

Undele sonore emise de o gaură neagră publicate de NASA

Gaura neagră din centrul roiului de galaxii Perseus a fost asociată cu un sunet încă din 2003. Astfel, astronomii au descoperit că valurile de presiune emise de gaura neagră provoca unde în gazul fierbinte al roiului care puteau fi „traduse” într-o notă muzicală pe care oamenii nu o pot auzi întrucât este cu 57 de octave sub notă do.

Sunetul a fost editat astfel încât să poată fi receptat de simțul nostru auditiv. NASA l-a amestecat cu „alte date” și l-a amplificat, specificând faptul că ideea cum că în spațiu nu există sunet este greșită.

Greșeala „vine de la faptul că majoritatea spațiului este un vid care nu permite undelor sonore să se deplaseze. Un roi de galaxii are așa de mult gaz încât am putut să captăm un sunet real. Aici este amplificat și amestecat cu alte date pentru a auzi o gaură neagră!”, a scris NASA într-un mesaj pe Twitter.

Despre clipul postat de NASA, care pare să sune ca un mârâit cosmic sau un tunel prin care bate un vânt înfricoșător, mulți au spus că este exact cum și-au imaginat că o gaură neagră supermasivă ar putea să sune.

Alții și-au amintit de scenele din filmele horror: „Cumva știai că o gaură neagră o să sune ca niște fantome îngrozitoare și nu ca valurile calme ale oceanului”.

Unii dintre comentatori au făcut referire la filmul științifico-fantastic Event Horizon și la horror-ul Silent Hill, pe când un altul a spus că sună că melodia Echoes, cântată de artistul Pink Floyd. Un alt comentator a sugerat în glumă că aceasta ar putea fi nouă melodie a cântăreței islandeze Björk.

Precizăm că sunetul a fost înregistrat în luna mai de Observatorul NASA Chandra X-ray.

NASA a publicat și imagini fabuloase cu Universul

Într-un context asemănător, amintim de faptul că zorii unei noi ere în astronomie au început când lumea aruncă o privire asupra capacităților complete ale telescopului spațial James Webb de la NASA , un parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană). Aceste ținte enumerate mai jos reprezintă primul val de imagini și spectre științifice colorate pe care le-a adunat observatorul și începutul oficial al operațiunilor științifice generale ale lui Webb. Aceștia au fost selectați de un comitet internațional format din reprezentanți de la NASA, ESA, CSA și Institutul de Știință al Telescopului Spațial.

Telescopului spațial James Webb a fost reglat special pentru a vedea cerul în infraroșu – aceasta este lumină la lungimi de undă mai mari decât poate fi simțită de ochii noștri. Acest lucru i-a oferit capacitatea de a privi mai adânc în Univers decât predecesorul său și, în consecință, de a detecta evenimentele care au loc mai în urmă în timp – cu peste 13,5 miliarde de ani.

Astronomii au folosit de asemenea tehnologiile sale mai avansate pentru a studia atmosferele planetelor din galaxia noastră, Calea Lactee, în speranța că vor putea fi detectate semne de viață.

De altfel, cel mai puternic telescop din istoria umanității a surprins în imagini una dintre cele mai vechi galaxii.

De data aceasta însă, NASA a publicat un clip audio cu undele sonore emise de o gaură neagră.