Nas înfundat la copii și remedii naturiste la care puteți apela. Băile cu abur, una dintre cele mai eficiente soluții

de: BZI.ro
11:35, 29 iul. 2024

Congestia nazală, cum este numită în medicina de specialitate, apare ca simptom în urma unei viroze, a unei gripe sau a unei alergii. Cei mici pot avea dificultăți în a mânca sau a respira, de asta nasul înfundat la copii necesită remedii naturiste pentru tratare.

Nasul înfundat la copii și remediile naturiste potrivite

Nasul înfundat se poate trata foarte ușor și acasă. În schimb, dacă problema persistă și pare nu că nu are nicio rezolvare eficientă, un consult la medic poate fi de mare ajutor.

Totuși, o primă soluție la care puteți apela acasă este toaletarea nasului cu o soluție salină sau cu un spray nazal din farmacii. Sunt foarte utile deoarece ambele pot înmuia secrețiile nazale și desfunda căile respiratorii.

O altă soluție este apa de mare izotonă și apa de mare hipertonă. Acestea se recomandă în cazul secrețiilor mai abundente și a unei congestii nazale mai severe. Concentrația de sare din apa de mare hipertonica este mult mai mare decât cea a mucoasei noastre, ajutând mai rapid la decongestionarea nazală și la reducerea inflamației mucoasei nazale. Aceasta este recomandată copiilor cu vârsta de peste un an. În ceea ce privește apa de mare izotonă, aceasta ajută la menținerea hidratării mucoasei nazale și, în caz de congestie nazală, poate reduce densitatea secreției nazale, fiind recomandată încă de la vârsta de 6 luni.

Băile cu abur pot face adevărate minuni în ceea ce privește nasul înfundat. Încercați să aburiți baia și stați cu copilul pe parcursul a 5 – 7 minute în acel mediu.

Dispozitivele de desfundare a nasului bebelușului, esențiale în rutina voastră

Există diverse dispozitive speciale pentru desfundarea nasului la bebeluși, printre care pompița piriforma, batista bebelușului sau aspiratoarele nazale electrice. Indiferent pentru ce optați, este recomandat să le folosiți zilnic, înainte de fiecare masă și înainte de culcare. Încercați să utilizați uleiuri esențiale de mentă sau eucalipt, care au efect decongestionant și calmant rapid. Uleiurile trebuie picurate în difuzoare care dispersează uleiurile în aer, permițându-le să se dilueze înainte să fie inhalate.

O altă idee bună este să instalați un umidificator în camera copilului. Aparatul trebuie să asigure o umiditate de 40-60%. Acesta îmbunătățește aerul uscat din cameră și ameliorează pielea iritată și uscată.

O altă soluție este utilizarea aerosolilor. Aceștia relaxează mușchii căilor respiratorii și desfundă nasul. Fie că se folosesc medicamente, fie soluții saline simple, metoda de tratament cu aerosoli are efect rapid de decongestionare a nasului, creând spațiul necesar pentru a putea exterioriza secrețiile. Totuși, tratamentul trebuie făcut la îndrumarea pediatrului.

Hidratarea, de asemenea, este extrem de importantă. Prin menținerea unui nivel ridicat de fluide (lapte matern sau apă), mucoasa rămâne hidratată, prevenindu-se uscarea membranelor mucoase ale copilului.

Congestia nazală, netratată la timp, poate provoca una dintre cele mai frecvente complicații și anume otita. Copiii sunt mai predispuși la această afecțiune. Nasul înfundat la copii, prin remedii naturiste, se poate trata și acasă. Însă dacă situația persistă, cel mai bine este să-l duceți pe cel mic la un consult.