Muzeul „Poni-Cernătescu” sărbătorește 33 de ani de la înființare, printr-un eveniment dedicat științei și culturii

de: Iulia MARIA
02:00, 20 nov. 2024

Muzeul „Poni-Cernătescu” sărbătorește 33 de ani de la înființare, printr-un eveniment dedicat științei și culturii. Această sărbătoare marchează moștenirea lăsată de profesorul chimist Constantin V. Gheorghiu și istoria unei instituții emblematice din Iași

Vineri, 22 noiembrie 2024, Muzeul „Poni-Cernătescu” din cadrul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” va găzdui un eveniment special pentru a celebra 33 de ani de la înființare. Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, invită publicul să participe la o serie de activități care onorează atât istoria muzeului, cât și contribuția remarcabilă a profesorului Constantin V. Gheorghiu, unul dintre cei mai importanți chimiști ai Iașului.

Muzeul „Poni-Cernătescu” sărbătorește 33 de ani de la înființare, printr-un eveniment dedicat științei și culturii

Programul începe la ora 12:00, sub coordonarea dr. ing. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și a dr. muzeograf Oana Florescu. Prima parte va fi dedicată unei evocări speciale „In Memoriam Prof. Chimist Constantin V. Gheorghiu (1894-1956)”, prezentată de prof. dr. ing. Mariana Bezdadea.

Constantin V. Gheorghiu a fost discipol al renumitului profesor Anastasie Obregia și a început să activeze, în 1946, ca asistent la Laboratorul de Chimie Organică al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cercetările sale inițiale asupra derivaților de tiotetrahidrochinazolină au adus rezultate inovatoare, recunoscute atât în țară, cât și în străinătate. Mai târziu, a publicat alături de colegii săi lucrări despre substanțele antituberculoase, contribuind semnificativ la progresul științific al vremii.

Cu o dăruire deosebită, Constantin Gheorghiu a format numeroși discipoli, printre care se numără: Lucia Manolescu, Elena Bogdan și Mircea Candiano Leonte. În semn de apreciere pentru activitatea sa, Laboratorul de Chimie Organică al Facultății de Chimie din Iași poartă, din 1990, numele „Prof. C. V. Gheorghiu”.

Amintim că, Muzeul „Poni-Cernătescu” din Iași ascunde în subsol singura mină din Iași ce are o colecție impresionantă de minerale.

O invitație documentară și un recital muzical de excepție

Evenimentul va fi completat de vernisarea expoziției „Constantin V. Gheorghiu – Mărturii documentare ale vieții și operei științifice”, care va putea fi vizitată în perioada 22 noiembrie 2024 – 22 februarie 2025. Expoziția aduce în prim-plan documente de arhivă, artefacte și mărturii despre viața și activitatea științifică a profesorului Constantin V. Gheorghiu, oferind publicului o incursiune în istoria chimiei ieșene.

În spiritul sărbătorii, programul se va încheia cu un microrecital susținut de Cvartetul de fagot „Sonoris” de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, sub îndrumarea prof. dr. Florin Loghin. Repertoriul propus va aduce o notă de eleganță și rafinament evenimentului, consolidând legătura dintre artă și știință.

Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, subliniază semnificația acestui moment aniversar.

„În cei 33 de ani de activitate, Muzeul «Poni-Cernătescu» a devenit un punct de referință pentru toți cei care doresc să înțeleagă legătura dintre știință și cultură, fiind totodată un loc de comemorare și de promovare a marilor personalități ale științei ieșene, cum este și cazul prof. Constantin V. Gheorghiu”, a declarat Andrei Apreotesei, manager Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași.

La Palatul Culturii din Iași, până pe data de 21 noiembrie 2024, poate fi vizitată Galeria de Artă Europeană, cu ocazia aniversării a 164 de ani de la înființarea Pinacotecii ieșene.

Muzeul „Poni-Cernătescu” sărbătorește 33 de ani de la înființare, printr-un eveniment dedicat științei și culturii. Publicul este așteptat cu drag la această sărbătoare, o oportunitate unică de a celebra contribuția științifică remarcabilă a profesorului Constantin V. Gheorghiu, precum și rolul Muzeului „Poni-Cernătescu” în promovarea valorilor culturale și academice ale Iașului.