Muzeul de Istorie a Moldovei aduce la Iași o expoziție rară de vase grecești cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia

de: Redacția BZI
02:00, 31 oct. 2024

Muzeul de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova din Iași, invită publicul la expoziția „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia”, care va fi deschisă între 31 octombrie 2024 și 18 mai 2025 la Palatul Culturii. Aceasta aduce o selecție de vase antice rare, într-un design expozițional unic

Expoziția este o colaborare între mai multe instituții culturale de prestigiu din România, printre care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Istorie a României. Realizată în premieră la Cluj-Napoca, expoziția a fost reconfigurată special pentru publicul ieșean, oferind o experiență unică într-un nou design ambiental ce accentuează farmecul antichităților expuse.

Muzeul de Istorie a Moldovei aduce la Iași o expoziție rară de vase grecești cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia

Expoziția „Grecii de peste mări” propune o incursiune în viața, mitologia și credințele lumii grecești antice, prin intermediul unor vase decorate cu figuri roșii, un tip de ceramică specific Greciei și Italiei antice, realizată între secolele V-III î. Chr.. Vasele provin din centre de producție faimoase, cum ar fi Atena, Lucania, Apulia, Campania și Etruria – regiuni situate în Italia de sud. Prin delicatețea desenelor și echilibrul cromatic al picturilor, fiecare piesă reflectă măiestria olăritului grecesc și fascinația pentru mitologia elenă.

Vasele din expoziție înfățișează personaje și scene mitologice, momente din viața cotidiană și credințe despre moarte și viața de apoi, oferind publicului o imagine cuprinzătoare asupra universului spiritual al grecilor. Vizitatorii pot admira frumusețea formelor și detaliile picturale realizate cu o extraordinară finețe, care au făcut ca aceste vase să fie considerate opere de artă încă din antichitate. Fiecare piesă reprezintă o punte între trecut și prezent, invitând vizitatorii să exploreze poveștile antice păstrate pe aceste artefacte, folosite nu doar în viața cotidiană, ci și în ceremonii și ritualuri.

Colecții istorice de valoare, donate muzeelor românești

O mare parte dintre vasele expuse au o proveniență istorică remarcabilă, fiind inițial parte din colecții private deținută de personalități din aristocrația românească. Printre cei care au contribuit la păstrarea și transmiterea acestui patrimoniu se numără Nicolae Mavros, Ioan Kalinderu, Mihail C. Șutzu, Duiliu Zamfirescu și Alexandru Tzigara-Samurcaș, membri ai nobilimii muntene, și Alexandru Saint Georges din Moldova. De asemenea, expoziția cuprinde piese din colecțiile unor familii nobiliare transilvănene, cum ar fi contesa Ottilia Wass de Țaga și contele Géza Kuun.

Mulți dintre acești colecționari au avut posibilități financiare remarcabile, care le-au permis să investească în opere de artă și antichități valoroase. În timp, aceste colecții bogate au fost donate muzeelor nou-înființate din marile orașe românești, contribuind astfel la patrimoniul cultural național. Expoziția de la Iași aduce în prim-plan aceste obiecte rare, prezentându-le într-un cadru ce subliniază istoria lor și importanța culturală.

„Vă invităm în această fascinantă incursiune în universul mitologiei grecești și, totodată, avem marea bucurie de a vă întâmpina în cel mai nou spațiu deschis publicului la Palatul Culturii: Sala «Orest Tafrali», un nume de referință în istoria culturii ieșene și nu numai, cel care a întemeiat, în anul 1916, Muzeul de Antichități, al cărui continuator este Muzeul de Istorie a Moldovei”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Sala este dedicată lui Orest Tafrali, fondatorul Muzeului de Antichități din 1916, care, prin moștenirea sa, a contribuit la nașterea actualului Muzeu de Istorie a Moldovei.

La Palatul Culturii din Iași, în perioada 4 – 6 octombrie 2024, a mai avut loc o expoziție inedită.

Muzeul de Istorie a Moldovei aduce la Iași o expoziție rară de vase grecești cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia. Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, 31 octombrie 2024, la ora 17:00, iar publicul va putea vizita expoziția până pe 18 mai 2025, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Expoziția oferă o ocazie unică de a explora moștenirea culturală a Greciei Antice, descoperind legăturile profunde între mitologie, artă și ritualurile antice păstrate prin aceste obiecte de o valoare inestimabilă.