Muzeograf al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași a relatat despre lumea contemporană, importanța motivației intrinseci în alegerea carierei, profesiile aducătoare de bani, dar și despre nevoia de absolvenți de Istorie, Litere, Psihologie și Filosofie, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
17:59, 15 apr. 2021

Joi, 15 aprilie 2021, la ora 15.00 a fost programată o producţie media despre frumusețea Istoriei, a cărţilor rare şi a patrimoniului şi muzeelor. În Studioul BZI LIVE a fost invitat social tânărul şi talentatul istoric Alexandru Gorea, muzeograf al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.

A absolvit, în 2020, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cu o lucrare de licență intitulată „Orașul Suceava în secolul al XVIII-lea (1700-1774)”, realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan.

Acesta a absolvit, în 2020, Facultatea de Istorie din Iași, cu o lucrare de licență intitulată” Orașul Suceava în secolul al XVIII-lea (1700-1774)”, realizată sub coordonarea profesorului şi istoricului Laurenţiu Rădvan. În prezent este muzeograf la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, făcând, în același timp, masteratul de Arhivistică tot în cadrul Facultății de Istorie.

„Mă aflu într-o descoperire continuă a tainelor muzeului, iar fiecare zi este o încântare, pentru că am bucuria unui contact nemediat cu diversele mărturii ale trecutului. În timpul liber, obișnuiesc să scriu, deoarece cred cu tărie în funcția cathartică a limbajului și în puterea acesteia de a ne înnobila sufletul. Am reușit, prin scris, să depășesc crizele de identitate de la finalul adolescenței, și, în final, să îmi aleg calea în viață. Fac parte din rândul tinerilor care, din cauza presiunilor venite dinspre societate, au întâmpinat mari dificultăți în a alege ce să studieze. Într-o lume în care accentul este pus pe a avea un statut social înalt și mulți bani, e dificil să alegi o facultate umanistă. Am învățat 2 ani pentru Medicină, dorindu-mi doar să îi mulțumesc pe cei din jur, am stat un an acasă după terminarea liceului din cauza faptului că îmi era greu să decid ce să studiez, dar, în cele din urmă, am ales Istoria”, mărturiseşte acesta.

Despre statutul tânărului în lumea contemporană și despre importanța motivației intrinseci în alegerea carierei

Alături de Alexandru Gorea au fost abordate aspecte ce ţin şi de statutul tânărului în lumea contemporană și despre importanța motivației intrinseci în alegerea carierei. Altfel spus, într-o lume care valorizează doar profesiile aducătoare de bani (medici, ingineri, farmaciști), de ce mai avem nevoie de absolvenți de Istorie, Litere, Psihologie și Filosofie? De asemenea, alături de acesta a fost detaliată şi expoziția de „Carte Rară” de la Muzeul Municipal ,”Regina Maria” anume ideea de la care a plecat în realizarea ei, importanța cărților și, în special, a cărților vechi în lumea contemporană, scopul expoziției. În aceeași cheie, alături de Alexandru Gorea a vorbit despre rolul pe care îl au muzeele în secolul al XXI-lea şi căile prin care aceste instituții reușesc să educe.

Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai, expoziția „Carte rară-tipărituri, însemnări, traduceri”

Muzeul Municipal ,”Regina Maria” din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai, expoziția Carte rară-tipărituri, însemnări, traduceri, care reunește manuscrise și cărți tipărite ce fac parte din colecția muzeului ieșean, cu o cuprindere cronologică largă, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prima jumătate a veacului al XX-lea.
Marea majoritate a exponatelor sunt cărți de teologie și literatură religioasă, însă vizitatorii pot admira și lucrări a căror temă se înscrie în sfera literaturii laice. Dintre acestea, merită pomenite ,”Viața și opera lui Esop”, tradusă din limba rusă în limba română de arhimandritul Vartolomei Măzărenu în 1751, și un ,”Manual de Metodică și Pedagogie pentru profesorii din învățământul primar”, tipărit la Iași în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Valoarea istorică a cărților este dublată de însemnările marginale făcute de cititorii veacurilor trecute

Valoarea istorică a cărților este dublată de însemnările marginale făcute de cititorii veacurilor trecute. Acestea cuprind fie numele donatorilor, fie înregistrarea unor evenimente semnificative din viața personală a posesorilor cărții, ori gânduri din timpul lecturii. Însemnările au o importanță istorică deosebită, pentru că, uneori, dezvăluie identitatea cititorilor de odinioară, fapt important, care ne ajută să ne conturăm o reprezentare a ceea ce însemna în trecut circulația cărții și trăirea subiectivă a lecturii. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea urmări o evoluție a artei de a scrie, plecând de la textele manuscrise spre cele tipărite, de la scrierea cu alfabet chirilic, la cea cu alfabet latin. Prin acest eveniment, ne dorim să păstrăm vie memoria scrisului și a cărților. Expoziția a fost deschisă joi, 8.aprilie 2021, fiind prezentată chiar de Alexandru Gorea.