Muscata remedii naturiste. La ce e buna

de: BZI.ro
09:25, 02 sept. 2020

Muscata remedii naturiste. Ştim cu toţii acele flori roşii sau albe, cu frunzele rotunde. Bunicile noastre îşi înfrumuseţau pervazul ferestrelor cu ele. Bineînţeles, este vorba despre muscate.

Ştiai însă că ea are nu doar rol decorativ, ci şi medicinal? Da, se foloseşte pentru tratarea câtorva afecţiuni mai uşoare, dar are eficientă şi împotriva cancerului, datorită faptului că are în structură flavonoide. Haideţi să vedem pentru ce mai este bună muşcata.

Muşcată, mai puternică decât usturoiul!

Ştiai că muscata se foloseşte în medicina populară încă din secolul al XVI-lea? Este vorba atât despre muscata din ghiveci, cât şi despre muscata sălbatică. Cea mai eficienta este muscata cu frunze mari, palmate, şi cu un miros pregnant. Aceea conţine cea mai mare cantitate de fitoncide. Datorită acestui lucru şi nu numai, oamenii de ştiinţă au concluzionat că muscata depăşeşte puterea cepei şi a usturoiului.

Proprietăți antireumatismale, antibacteriene şi antiinflamatorii

Înainte de a începe orice fel de tratament, chiar şi doar cu nişte plante, este bine să cerem sfatul medicului. Iată ce spune un cadru medical despre banalele muscate.

“Binecunoscute ca plante de apartament, muşcatele au proprietăţi curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale şi antiinflamatorii. În scop terapeutic, de la muşcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne şi florile”, a explicat dr. Daniela Stan, medic de familie.

Dintr-o mușcată se folosesc rădăcinile, tulpinile desfrunzite, frunzele şi florile. Cu alte cuvinte, aproape totul. Rădăcinile se spală mai întâi, bineînţeles, apoi se folosesc imediat ori se usucă. Dacă se usucă, trebuie păstrate în pungi de hârtie. Rădăcinile conţin: substanțe tanante, glucide, saponine, flavonoizi, amidon. În frunze găsim: ulei eteric, glucoză, acid ascorbic (vitamina C), alcaloizi, carotină şi microelemente.

Mușcata – Remedii naturiste împotriva hipertensiunii

Din muscată se poate obţine un tratament natural împotriva iritabilităţii, hipertensiunii arteriale, dar şi împotriva tulburărilor nervoase. Se prepară dintr-o lingură de frunze proaspete tocate. Acestea se pun într-un recipient şi se toarnă peste ele se toarnă un pahar de apă clocotită. Paharul se pune la bain-marie timp de 5 minute. Apoi se scoate din vas, se lasă o oră şi se strecoară. Este bine să se ia câte o lingură de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Cura cu muscată durează o săptămână.

Mușcata luptă cu eczemele şi dermatitele

Se mărunţesc 3 linguri de frunze şi se toarnă peste ele 2 ceşti de apă clocotită. Dacă nu ai frunze, se pot folosi flori. După 2 oră se strecoară, iar restul de plante se storc. Zeama obţinută se foloseşte drept compresă sau pentru spălări.

Fără ulcere, furuncule şi plăgi purulente

Toarnă o cană de apă clocotită peste o frunză de mușcată. După ce frunza s-a răcit, se aplică peste zona afectată a pielii, apoi se bandajează. Bandajul se schimbă de două ori pe zi.
Atenţie! Dacă eşti hipersensibil, nu ai voie să foloseşti acest remediu cu geranium.

Mușcata tratează durerea de dinţi

Muscata remedii naturiste. Dacă te doare un dinte sau o măsea, aplică o frunză de Pelargonium pe obraz, în zona unde te doare, timp de 20 de minute. Dacă durerea persistă ori revine, aplică altă frunză.