Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor, gratinată cu cașcaval! O rețetă autentică românească!

de: Redacția BZI
11:38, 14 nov. 2024

Această musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor este preparatul pe care mulți dintre noi o știu încă din copilărie, acesta fiind preparat de bunicile și mamele noastre. Rețeta aceasta se poate congela și se poate consuma în porții în funcție de fiecare.

Dacă te întrebi ce să mai gătești pentru una dintre mesele principale ale zile, poți încerca această gustoasă rețetă de musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor, gratinată cu ouă și cașcaval. Aceasta face parte dintre cele mai des preparate și apreciate rețete de fel principal, cu ingrediente simple și la îndemână.

Rețeta pentru musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor, gratinată cu cașcaval

Dacă nu ai testat până acum rețeta de musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor în bucătăria ta, acum este momentul s-o faci, pentru deliciul celor dragi. Cartofii reprezintă alimentul de bază al românilor, iar în combinație cu alte legume și carne sunt de-a dreptul delicioși. Ea se pregătește în straturi, se pune în cuptor și se servește caldă.

Musacaua este un fel de mâncare popular ce poate fi regăsit în bucătăria mediteraneană sau cea din Balcani. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, muscaua este un deliciu cunoscut de bucătăriile din fiecare țară ce a fost parte sau sub influența Imperiului Otoman. Dacă nu vă place cașcavalul, puteți încerca să combinați ouăle cu smânână, această combinație se folosește și la conopida la cuptor.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 750 gr carne tocată, amestec, porc +vită, 1,5 kg de cartofi, 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei gras, 3-4 linguri de ulei, 3-4 căței de usturoi, 400  gr pastă de roșii, 1 linguriță de boia dulce, sare și piper, după gust, 1 linguriță de cimbru uscat, 2 ouă, 100 gr cașcaval, pătrunjel verde.

Indicații de preparare

Prima dată se începe cu pregătirea umpluturii de carne și legume, de aceea, se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Pune o tigaie adâncă la foc și adaugă uleiul în ea, când uleiul se înfierbântă, adaugă legumele și călește-le ușor, doar până își degajă aromele.

Ai grijă să nu le prăjești, doar le lași să se pătrundă ușor, apoi adaugi carnea tocată și o amesteci bine cu legumele din tigaie. Această umplutură se poate folosi și la coșulețele aperitiv din foietaj.

Presară sare, piper, cimbru și boia de ardei și amestecă din nou toate ingredientele. Lasă-le pe foc până când carnea își schimbă culoarea, apoi adaugă pasta de roșii. Mai lasă amestecul de carne cu legume și pasta de roșii la preparat 8 – 10 minute, apoi stinge focul și lasă-l la temperat.

Între timp, ocupă-te de cartofi și de restul ingredientelor. Curăță cartofii, spală-i bine și feliază-i în rondele de maxim 5 mm grosime. Răzuiește cașcavalul și amestecă cele două ouă cu sare și piper până când se omogenizează amestecul.

Pornește cuptorul la 200°C, apoi ia o tavă sau un vas termorezistent și unge-l cu puțin ulei pe interior. Așaă la baza lui un rând din feliile de cartofi, peste acestea, întinde un strat subțire din amestecul de carne cu legume și pasta de roșii. Din nou așezi un rând din feliile de cartofi și iar un strat de umplutură, continui așa cu până când termini ingredientele.

Dă vasul cu musaca de cartofi și cu carne tocată la cuptor pentru 35 – 40 de minute, sau până când cartofii de la suprafață se rumenesc pe margini.