Murături pentru iarnă. Reţete de gogonele, gogoşari, conopidă şi pepeni în oţet
Se încheie prima lună de toamnă. Treaba în bucătărie însă e în toi. Gospodinele pregătesc tot felul de murături de iarnă în oţet. Făcute acum, în două-trei luni ele ne vor răsfăţa papilele gustative. Bineînţeles, vor diversifica şi masa de sărbători, când le vom servi alături de friptură şi fursecuri.
Ne-am gândit să îţi venit în ajutor, astfel că astăzi ţi-am pregătit 4 reţete de legume murate în oţet (gogonele, gogoşari, conopidă şi pepeni). Inedit este faptul că pentru reţeta de gogoşari în oţet nu trebuie să fierbi nimic, întrucât ea se face la rece.
Gogonele murate în oţet
Această reţetă este foarte populară şi se prepară uşor. Trebuie însă, în prealabil, să sterilizezi borcanele, pentru ca murăturile să reziste peste iarnă. Sterilizarea se poate face prin fierbere sau în cuptor.
Ingrediente:
- 4-5 kg gogonele
- 4-5 morcovi de mărime medie
- 4-5 ardei kapia
- 1 ţelină cu rădăcină şi frunze
- 6-7 căţei de usturoi
- 5-6 foi de dafin
- boabe de muştar
- boabe de piper
- 5 litri de apă
- 1 litru oţet
- 12 linguri zahăr
- 7 linguri sare
- 1 plic de conservant alimentar
Mod de preparare:
Spală mai întâi toate legumele, apoi lasă-le să se scurgă. Taie rădăcina de ţelină în rondele, iar morcovul în fâşii. Sterilizează borcanele. O poţi face fie prin fierbere, fie în cuptor. Pune în fiecare borcan câte o tijă de ţelină, apoi gogonele (înţepate în prealabil cu un an), după care usturoi, morcovi, boabe de piper şi de muştar, dafin şi ardeii kapia.
Pune la fiert, într-o oală, apa şi oţetul. Când dă în clocot adaugă sarea şi zahărul. După ce s-au topit, ia oala de pe foc şi las-o să se răcească. Când soluţia e răcită complet, toarnă în fiecare borcan. Înfiletează capacele la borcane şi du-le în cămară.
Gogoşari muraţi în oţet – Murături de iarnă în oţet
Ştii ce este interesant la această reţetă? Se face la rece, adică nu trebuie să fierbi nimic. Astfel, gogoșarii rămân crocanţi şi aromaţi. Iată ingredientele şi modul de preparare:
Ingrediente:
- 2-3 kg gogoşari
- circa 200 gr zahăr
- circa 400 ml oţet de 9 grade
- circa 70 gr sare neiodată, pentru murături
- frunze de dafin
- boabe de piper
- frunze de ţelină
- fâşii mici de hrean
Mod de preparare:
Spală, cur[ță şi lasă la scurs gogoşarii. Trebuie curăţaţi de cotoare şi seminţe, iar apoi cântăriţi (cele 2-3 kg de gogoşari necesare se referă la gogoşarii curăţaţi). Taie gogoşarii în felii mai înguste.
Amestecă zahărul cu oţetul şi sarea. Toarnă mixul peste feliile de gogoşari, apoi adaugă hreanul, dafinul şi piperul. Amestecă uşor, acoperă cu un lighean şi lasă-l 12 ore la temperatura camerei. Sterilizează apoi borcanele şi pune gogoşarii în ele, împreună cu zeama lăsată în lighean. Dacă nu îţi ajunge zeama, completează cu oţet. Pune la final şi boabele de piper din lighean. Înfiletează capacele şi du borcanele în cămară.
Conopidă murată în oţet
Când cumperi conopida, ai grijă să o alegi pe cea cât mai proaspătă. Nu trebuie să fie nici veștedă, nici cu pete negre sau chiar cu mucegai. Verific-o pe toate părțile.
Ingrediente:
- 2 conopide mare
- 2 cepe
- 1 kg gogoşari roşii
- hrean
- 6 litri apă
- 2 litru oţet de 9 grade
- 8 linguri sare
- 16 linguri zahăr
- frunze de ţelină
- boabe de muştar
- boabe de piper
- ardei iute (opţional)
Mod de preparare:
Spală legumele și lasă-le la scurs. Desfă conopida în buchețele (când o cumperi, ai grijă să fie proaspătă şi fără pete). Curață hreanul şi taie-l în fâşii subţiri. Cepe se curăţă şi se taie rondele. Pune la fiert, într-o oală, apa, oţetul, zahărul şi sarea. După un clocot, timp în care s-au topit zahărul şi sarea, ia de pe foc.
Pune în borcane rondele de ceapă, apoi fâşii de gogoșari, frunze de ţelină, boabe de muştar şi de piper şi hrean. Toarnă oţetul clocotit în fiecare borcan. Înfiletează capacele şi pune borcanele cu fundul în sus, apoi acoperă-le cu o pătură groasă. Astfele, ele se vor steriliza. După ce s-au răcit complet, le poţi duce în cămară, alături de borcanele cu zacuscă şi cu magiun de prune.
Pepeni muraţi în oţet – Murături de iarnă în oţet
Bineînțeles, vorbim despre clasicii castraveţi. Dacă vrei să ştii cum se pune harbuz la murat, reţeta e foarte simplă. Ideea principală însă e să alegi pepeni cât mai mici, ca să-ţi încapă în recipiente.
Ingrediente:
- 4-5 kg de castraveţi cât mai proaspeţi
- 2 morcovi mari
- 1 căciulie de usturoi
- 2 cepe mari
- 2-3 rădăcini de hrean medii
- frunze de ţelină cam o legătură
- 3 litri de apă
- 1 litru oţet de 9 grade
- 8-9 linguri de zahăr tos
- 4 linguri de sare (câte o lingură la fiecare litru de lichid)
- seminţe de muştar
- 3-4 frunze de dafin
- câteva beţe uscate de mărar, cu tot cu seminţe
- ardei iute (opţional)
Mod de preparare:
Spală castraveţii, morcovii, hreanul şi frunzele de ţelină. Curăță ceapa şi usturoiul. Taie ceapa în rondele, iar usturoiul zdrobeşte-l cu latul cuţitului. Morcovul se face tot rondele, ca să încapă mai bine în borcane, iar heanul se curăţă şi se taie pe lungime, în câteva fâşii.
Pune la fiert oţetul, apa, zahărul, sarea şi dafinul. Când dă în clocot, bagă în oală castraveţii. După ce aceştia îşi schimbă culoarea, ia oala de pe foc.
Pune în borcane rondele de ceapă, usturoi zdrobit, frunze de ţelină, morcovi şi, la final, castraveţi. Dacă vrei, acum e momentul să intercalezi şi ardeiul iute. Deasupra se pun seminţe de muştar şi beţele de mărar, cu tot cu seminţe.
Pune borcanele într-o tavă de metal şi toarnă în ele oţetul clocotit. Astfel, ele nu vor crăpa. Dacă nu ai tavă, e suficient să pui sub borcane cuţite din inox. Înfiletează capacele şi întoarce borcanele cu fundul în sus. Acoperă-le cu ceva gros şi lasă-le să se răcească de la sine. După 2-3 zile le poţi duce în cămară.
Sfaturi:
Poate îți vor fi de folos și următoarele trei idei:
- dacă în cămară este rece, gogoşarii vor sta foarte bine. Dacă însă e cald, poate ar fi bine să pui şi un plic de conservant sau aspirină netamponată;
- ideal este să nu foloseşti nici conservant alimentar, nici aspirină netamponată;
- când pui castraveţi la murat e bine să le tai capetele. Uneori, acestea sunt amărui şi pot schimba în rău gustul murăturilor.
Iată cum prepară Jamila Cuisine gogonele murate pentru iarnă: