Murături la butoi. Cum să menții savoarea murăturilor pe timp de iarnă
Multe gospodine pregătesc pentru sezonul rece niște murături la butoi. Acestea sunt nelipsite din cămară alături de alte delicii culinare. Pentru a obține niște murături crocante, aromate și gustoase, trebuie să avem în vedere câteva trucuri din rețeta bunicii. Iată cum să menții savoarea murăturilor pe timp de iarnă.
Murături la butoi
Când vine vorba de gustoasele murături, doamnele se întrec în tot felul de rețete. Murăturile merg perfect cu o friptură fraagefă și suculentă sau împreună cu o mâncărică dulce de cartofi, dar pot fi servite și cu alte preparate culinare delicioase.
Pentru toamnă și iarnă gospodinele pregătesc murături la butoi sau la borcan după rețetele vechi ale bunicii. Pentru a obține niște murături acrișoare, crocante și gustoase trebuie să pregătim saramura perfectă și să păstrăm murăturile la butoi în condiții optime.
Murăturile la butoi au o savoare aparte, însă necesită mai multă grijă în momentul în care se conservă varza, castraveții, gogonelele sau pepenii. Dacă vrem să ne încântăm papilele gustative cu niște murături colorate și delicioase putem pune niște murături asortate și tocate la borcan pentru iarnă. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe.
Murăturile la butoi se pun cu grijă, în saramura perfectă și se depozitează la loc uscat și răcoros. Dacă avem în veedere câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.
Rețeta bunicii pentru niște murături perfecte
Dacă vrem să pregătim pentru iarnă niște murături la butoi vom avea nevoie de 5 kg de castraveți, 2 legături de frunze de țelină, 1 legătură de leuștean, 3 căței de usturoi, 1 kg de morcovi, 4 bucăți de conopiddă, 150 g de piper boabe, 3 bucăți de hrean, 5 bucăți de ardei iute, 2 crenguțe de vișin, 2 legături de mărar uscat, 1 legătură de cimbru uscat, 3 kg de gogonele, 3 bucăți de varză, 2 bucăți de varză roșie, 1 gutuie, iar pentru saramură vom folosi 10 l de apă și 11 linguri de sare grunjoasă.
Mai întâi se pregătesc legumele pentru murat. Se spală castraveții și se lasă la scurs apoi se pregătește conopida și se desface în buchețele. După aceea se curăță hrenul și se taie în fâșii. Frunzele de hrean se spală și se lasă și ele la scurs. Pe fundul butoiului se pun crenguțe de cimbru, de mărar și câțiva căței de usturoi, apoi se pun și 2 ardei iuți împreună cu o crenguță de vișin.
După aceea se așază castraveții, conopida, rondelele de morcovi apoi din nou un strat de mărar uscat, ardei iute, usturoi și cimbru. După aceea se mai pun din nou castraveți și buchețele de conopidă. Deasupra se pun frunze de hrean și de leuștean apoi se potrivește gustul cu câteva linguri de boabe de piper. Într-o oală se pune apa, iar la fiecare litru de apă se adaugă 1 litru de sare. Apa pentru saramură trebuie să fie călduță. Aceasta se răstoarnă peste murăturile din butoi. Legumele trebuie să fie bine acoperite cu apă. Deasupra murăturilor se pune o farfurie grea pentru ca legumele să fie scufundate în apă.
După 2 săptămâni se adaugă gogonelele, varza și gutuia tăiată felii. Butoiul cu murături se depozitează la loc uscat și răcoros și se închide bine capacul pentru a nu se forma floare în butoiul cu murături.
Murăturile la butoi pentru iarnă sunt gustoase, ușor de pregătit și merg servite împreună cu diferite mâncăîruri tradiționale. Pentru a păstra aroma și textura crocantă a murăturilor mai mult timp, trebuie să avem în vedere câteva trucuri din rețeta bunicii, iar succesul culinar va fi garantat.