Murături băloase. Remedii pentru floarea de mucegai ce apare în borcanul de murături 

de: BZI.ro
15:50, 21 feb. 2022

Murăturile băloase sunt, cele mai bune și ascunse remedii pentru a trata floarea apărută la murături. Multe gospodine se confruntă cu această problemă, însă foarte puține știu cum să o trateze. 

Murăturile băloase sunt, cele mai bune și ascunse remedii pentru a trata floarea apărută la murături

Ce sunt murăturile băloase și ce remedii există pentru a îndepărta această problemă

Pentru a evita formarea florii de pe murături, denumită de bătrâni și boala murăturilor băloase, gospodinele trebuie să țină cont de mai multe detalii. Legumele și fructele care urmează să fie puse la murat trebuie să fie atent selecționate. 

Modul de preparare al murăturilor cu gust dulce acrișor, pe placul tuturor gurmanzilor, stă în curățarea și igienizarea recipientelor, dar și al produselor care se pun la conservat. Am pregătit o serie de trucururi pentru a ajuta orice gospodină. 

Primul pas pentru a avea murături crocante și gustoase peste timp este de a spăla bine legumele cu apă rece. Pentru a steriliza recipientul în care vor fi depozitate bunătățile de toamnă, avem nevoie de 200 g de bicarbonat de sodiu care se dizolvă într-o cană de apă. Se spală bine cu acest amestec minune și se clătește cu apă din abundență. Se lasă la uscat. Bicarbonatul de sodiu are efectul de a îndepărta bacteriile ce favorizează floarea, curăță și igienizează zona. 

Modul de preparare al murăturilor cu gust dulce acrișor, pe placul tuturor gurmanzilor, stă în curățarea și igienizarea recipientelor, dar și al produselor care se pun la conservat

Fiecare gospodină are propria sa rețetă de murături pe care o respectă cu strictețe, însă, este bine de știut că pentru cele mai gustoase delicii acre la borcan se folosește sarea grunjoasă și apa fără impurități. Apa trebuie să fie proaspătă, iar dacă este de la robinet aceasta trebuie filtrată sau fiartă. Apa de la robinet poate fi dură și poate conține substanțe care dau naștere bacteriilor ce provoacă boala murăturilor băloase.  

Sarea fină, de masă, conține aditivi și amelioratori care distrug alimentele conservate. Pentru ca legumele și fructele să fie crocante peste timp trebuie să se evite sarea iodată. Iodul are efectul de a înmuia produsele, iar, în acest fel se sporește apariția florii de mucegai din murături. 

Condimentele pe care se utilizează în rețetele de murături nu sunt doar pentru gust, ca de exemplu, piperul, boabele de muștar, dafinul sau hreanul au rol antibacterian. Adăugăm în borcane frunze şi crenguţe de vişin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Legumele trebuie să fie complet acoperite de amestecul de sare cu apă, se închide bine vasul cu un capac etanș și se păstrează într-un loc ferit de lumină, răcoros și bine aerisit, între 8 și 12 grade. 

Acestea sunt doar câteva dintre trucurile pe care fiecare gospodină trebuie să le știe pentru a nu avea murături băloase peste an, remedii păstrate cu sfințenie de bătrâni. 

Ce pun românii la murat 

Încă din cele mai vechi timpuri, pentru ca mâncarea să se păstreze peste anotimpuri, gospodinele puneau alimentele la sare. Brânza, carnea, legumele și fructele sunt cele mai întâlnite preparate conservate care rezistă în timp și acre au un gust aparte. 

Cele mai dese alimnete puse în saramură sunt legumelele, precum castraveții, roșiile, gogonelele sau ardei, însă foarte puțini cunosc gustul intens al fructelor murate. 

Pepenele roșu, strugurii sau gutuile sunt fructele care se păstrează la sare și capătă o textură fină. Roadele de toamnă au un gust dulce-acrișor care vor fermeca fiecare degustător. 

Condimentele pe care se utilizează în rețetele de murături nu sunt doar pentru gust, ca de exemplu, piperul, boabele de muștar, dafinul sau hreanul au rol antibacterian

Istorii la borcan 

Oamenii au fost mereu inventivi și au dat, încă din Evul Mediu, diferite soluții care se folosesc și astăzi. Conservarea alimentelor la borcan este una dintre soluțiile ce păstrează produsele în timp. 

În oțet, saramură sau substanțe asemănătoare, castraveții au fost primele legume murate. Regina Cleopatra a introdus în dieta sa murăturile pentru a se păstra mereu frumoasă, plină de vitalitate și pentru a avea o siluetă de invidiat. Iulius Caesar le oferea zilnic soldaților murături pentru a-i ține puternici și pentru a le vindeca rănile.

Se credea că aceste alimente pot calma și ameliora infecțiile provocate în luptă și erau folosite ca și cicatrizant intern, iar soțiile marinarilor conservau produse pentru a rezista călătoriilor lungi de pe mare. Femeile foloseau pânză curată cu care acopereau recipientele pentru a evita formarea murăturilor băloase și pentru a preveni remediile.  

Legumele trebuie să fie complet acoperite de amestecul de sare cu apă, se închide bine vasul cu un capac etanș și se păstrează într-un loc ferit de lumină, răcoros și bine aerisit, între 8 și 12 grade