Murături asortate în oțet și zahăr. Trucuri simple care te vor ajuta să obții murături gustoase și aromate
În plin sezon de toamnă, gospodinele pregătesc niște murături asortate în oțet și zahăr. Acestea sunt delicioase și pot fi servite alături de alte bucate alese. Pentru a menține savoarea murăturilor mai mult timp, este important să facem corect saramura și să ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii pentru un preparat culinar reușit. Iată câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții murături gustoase și aromate.
Murături asortate în oțet și zahăr
Pe lista bunătăților pentru cămară se află și delicioasele murături asortate în oțet și zahăr. Murăturile sunt pregătite cu grijă de către gospodine pentru a-și păstra proprietățile chiar și pe timpul iernii. Murăturile țărănești sunt extrem de gustoase și nu lipsesc de la mesele festive alături de alte bucate alese.
Dacă vrem să obținem niște murături aromate și colorate, putem opta pentru niște murături asortate în saramură. Acestea se vor potrivi perfect cu o friptură delicioasă. Rețetele vechi de murături, făcute ca pe vremea bunicii, sunt pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, la final vom obține un adevărat deliciu. Murăturile asortate pot fi păstrate la borcan sau la butoi pentru iarnă.
Rețeta cu care vei obține cele mai bune murături
Dacă vrem să pregătim acasă niște murături asortate în oțet și zahăr, vom avea nevoie de 5 kg de gogoșari, 1,5 kg de morcovi, 2 bucăți de țelină, 2 bucăți de conopidă, 1 l de oțet, 500 g de zahăr, 1 legătură de frunze de țelină, 50 g de sare, 10 g de muștar boabe, 10 g de piper boabe și 1 rădăcină de hrean.
Mai întâi se pregătesc legumele pentru gustoasele murături. Gogoșarii se spală, se curăță de semințe și cotoare apoi se taie julienne. Morcovii și țelina se spală, se lasă la scurs apoi se dau prin răzătore. Conopida se desface în buchete mici, iar rădăcina de hrean se curăță și se taie în felii subțiri.
Într-un vas mare se pun toate legumele mărunțite, se adaugă sarea, zahărul, oțetul și frunzele de țelină, apoi se lasă totul până a doua zi. Se amestecă din când în când pentru a lăsa cât mai multă zeamă.
A doua zi se pun în borcanele sterilizate boabele de muștar și de piper, hreanul, apoi se pune zarzavatul și se toarnă deasupra zeama rezultată de la zarzavat. La final, se închid borcanele ermetic și se depozitează la loc uscat și răcoros. Cu siguranță vom obține niște murături gustoase, aromate și pe placul tuturor celor de la masă.
Pentru a oferi murăturilor asortate un plus de savoare putem adăuga sfeclă roșie, mărar uscat, cimbru uscat, câteva felii de ceapă și usturoi, ardei iute sau câteva felii de gutui. Un alt truc pentru ca murăturile să își păstreze savoarea mai mult timp este să punem în fiecare borcan, deasupra, câteva bețe de mărar uscat. Astfel, delicioasele murături vor fi acoperite cu saramură și nu se vor înmuia după ce deschidem borcanele.
Murăturile asortate în oțet și zahăr sunt gustoase, ușor de făcut, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, ne vom încânta papilele gustative cu un preparat culinar savuros.