Municipiul Iași va avea insule ecologice digitalizate! Sistemul de gestionare a deșeurilor va fi modernizat
Consilierii locali din Iași au votat în ședința extraordinară, în data de 05 decembrie 2022, un proiect de hotărâre ce privește necesitatea implementării de insule ecologice digitalizate în municipiul Iași. Procesul de modernizare se va realiza pe parcursul a cinci ani, proiectul fiind finanțat prin PNRR, componenta C3 – Managementul deșeurilor. În 10 zone din Iași vor fi amplasate 175 de insule ecologice
Având în vedere gradul scăzut de colectare a deșeurilor municipale și al penalităților plătite anual pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare și valorificare, municipiul Iași își propune accelerarea procesului de modernizare a sistemului de gestionare a deșeurilor, cu accent pe separarea accelerată a acestora, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu tranziția spre economia circulară.
Ieșenii vor arunca gunoiul în insule ecologice digitalizate
Consilierii locali au votat în ședința extraordinară, în data de 05 decembrie 2022, un proiect de hotărâre privind necesitatea de construire a insulelor ecologice în municipiul Iași. Politica națională în domeniul gestionării deșeurilor trebuie să se supună politicii europene de colectare selectivă și să urmărească reducerea consumului de resurse și aplicarea practică a ierarhiei deșeurilor.
Proiectul este unul necesar pentru a dezvolta, moderniza și completa sistemul de management integrat al deșeurilor municipale. Proiectul vizează și atingerea cantităților de gunoi selectat corespunzător, impuse la nivelul Uniunii Europene.
Municipiul Iași a identificat un număr de 175 de insule ecologice digitalizate din care 25 sunt subterane și 150 supraterane. Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite acțiunile specifice pentru înființarea și implementarea de insule ecologice digitalizate în zonele unde există un număr mare de locuitori la blocuri și unde există un număr foarte mare de apartamente. În aceste zone, deșeurile din hârtie, plastic, metal, sticlă și cele menajere înregistrează constant o creștere. Prin implementarea insulelor ecologice se urmărește monitorizarea și diminuarea volumului de gunoi din zonele intens locuite.
Necesitatea implementării proiectului
Proiectul este finanțat prin PNRR, componenta C3 – Managementul deșeurilor. Consiliul Local se angajează, conform proiectului, să suporte costurile de modernizare a stațiilor de colectare a gunoiului în următorii 5 ani de zile. Angajamentul se referă la cofinanțarea proiectului, respectiv finanțarea cheltuielilor neeligibile care asigură finanțarea proiectului, după cum reiese din documentația tehnico-economică a proiectului.
Componenta C3 – Managementul deșeurilor face parte din Pilonul I, ce prevede accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile și cu tranziția la economia circulară. Ieșenii devin tot mai conștiincioși, în ultimii ani, privind selectarea corespunzătoare a deșeurilor. Există totuși și cazuri izolate, cum a fost cel din cartierul Tătărași, unde munți de gunoaie au zburat de la geamul unei garsoniere.
Cele 175 de insule ecologice digitalizate vor fi amplasate în 10 centre după cum urmează: zona centrală, zona Păcurari – Canta, zona Sărărie – Copou, zona Moara de Vânt – Tătărași, zona Tudor Vladimirescu și Metalurgie, zona Nicolina II – Socola, zona Nicolina I – Hlincea, zona Galata, zona Alexandru – Dacia și zona Bucium.
Insulele digitalizate de colectare reprezintă o soluție tehnică ce respectă toate obligațiile legale impuse prin lege și ajută la îmbunătățirea mediului de viață al populației.