Munca în folosul comunităţii ar putea să devină obligatorie în Germania. Ce a transmis președintele Frank-Walter Steinmeier
În contextul reînnoirii spiritului de unitate la nivelul societăţii, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a venit cu o propunere care a stârnit o serie de nemulţumiri la nivelul ţării sale. Ideea potrivit căreia munca în folosul comunităţii ar deveni obligatorie nu a fost primită cu braţele deschise.
Perioadă în care oamenii ar trebui în mod obligatoriu să facă munca în folosul comunităţii se întinde pe un an. Acest lucru a declanşat furia mai multor persoane, dar a adus şi critici la adresa ideii promovate de înaltul om politic.
Munca în folosul comunităţii ar putea să devină obligatorie în Germania
În ciuda reacțiilor negative apărute în baza afirmaţiilor făcute, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier îşi menţine ferma poziţia în ceea ce priveşte acest subiect. Pentru acesta este extrem de important să fie practicat simţul comunităţii la nivelul societăţii.
„Rămân la convingerea mea: va fi dificil dacă nu ne creăm oportunităţi de a practica simţul comunităţii”, a declarat preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.
Tot acesta a menţionat că este necesară exersarea comunicării intre persoanele în vârstă şi generaţia mai tânără.
„Avem nevoie de noi modele în care să putem aduce tineri şi bătrâni în dialog şi să exersăm convingerea că trebuie să fim prezenţi şi pentru ceilalţi”, a precizat preşedintele Germaniei.
Propunerea a fost înaintată încă din vara anului 2022. Valurile de nemulţumiri s-au stârnit încă din acea perioadă. Cei care au adus cele mai multe critici au fost chiar tinerii care au respins caracterul obligatoriu al propunerii venite din partea preşedintelui german.
La aceste afirmaţii Frank-Walter Steinmeier a răspuns că este necesar ca „toţi să facă o dată în viaţă lor ceva pentru alţi oameni care le sunt străini”. Pentru acesta, perioada de un an nu este încă bătută în cuie, timpul alocat muncii în folosul comunităţii poate să fie şi micşorat.
Munca în folosul comunității în România
La nivelul României, conceptul de muncă în folosul comunității este folosit doar cu sensul său negativ, ca o pedeapsă venită în urma unor acțiuni ce ies din limitele legalității.
Ținem să vă amintim că în anul 2021 a fost introdusă o lege prin intermediul căreia vecinii care fac gălagie prin diferite modalități să fie pedepsiți cu un număr de ore în folosul comunității. Acțiunile vizate în noul proiect includ ascultatul de muzică, folosirea bormasinii, dar și datul cu aspiratorul. Chiar la nivelul municipiului Iași a fost folosită munca în folosul comunității ca modalitate de pedeapsă pentru un individ ce și-a lovit soția.
„Instanța îl obligă pe inculpat ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, activitate care se va desfăşura fie în cadrul Primariei Comunei Erbiceni, fie în cadrul Şcolii Generale din comuna Erbiceni, judeţul Iaşi, ori în alte instituţii publice din comunitate. Instanța ia act că persoana vătămată E.V. nu s-a constituit parte civilă în prezentul proces penal”, au declarat judecătorii ieșeni la acea vreme.
Prin urmare, ceea ce vrea președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, să introducă este folosirea în mod pozitiv a acestei acțiuni. Propunerea potrivit căreia munca în folosul comunităţii să devină obligatorie în Germania a venit în contextul reînnoirii spiritului de unitate la nivelul societăţii.