Mugur Isărescu, despre evoluția monedei euro până la finalul anului: „Vedeți cât de mult riscă și cei care fac aceste aprecieri”

de: BZI.ro
13:23, 09 aug. 2021

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a precizat, referior la evoluția monedei euro până la sfârșitul anului, dat fiind faptul că sunt analiști economici care spun că ar putea să depășească pragul de 5 lei, că este o evoluție de vară.

„Prognozele sunt făcute în piață și au tot dreptul analiștii să facă aceste prognoze, dar după câte vedeți, deocamdată leul s-a cam întărit. Este adevărat că e o evoluție de vară: recolta bună de cereale, vin traderii cumpără direct din câmp și vând valută ca să cumpere cu lei și atunci s-a mărit oferta. Mai vin și românii din străinătate de Sfânta Marie. La casele de schimb, cursul, care de regulă era peste cel al BNR, acum este sub. Nu știu cât de tranzitoriu este această apreciere. Vedeți cât de mult riscă și cei care fac aceste aprecieri”, a declarat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR anunță creșteri de prețuri: „Inflația este deja 5%”

Luni, 9 august, a avut loc o conferință de presă susținută de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului asupra inflației.

Guvenatorul BNR a precizat că inflația, care va fi anunțată peste două zile, va depăși 5%.

”Există tendința să se spună că Banca Națională prognozează 5,6%, prețurile vor crește cu 5,6%. Nu este așa. Inflația este deja 5% și mai degrabă vedem, bineînțeles și cu acțiunea politicii monetare care a început deja să se întărească, vedem o temperare a creșterilor de prețuri. Și acesta este efortul nostru să menține inflația între 5 și 5,5% până la sfârșitul anului pentru că apoi, la noi, indicele prețului de conusum în ianuarie coboară deja sub 5%”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a declarat că prognoza BNR este că, prin eforturi inclusiv în domeniul monetar, va reuși să țină prețurile între 5 și 5% ( indicile prețurilor de consum).

„Deci creșterile din toamnă nu vor fi foarte mari. Pentru anul următor, datorită faptului că dispare și efectul de bază din ianuarie pentru electricitate și cel din vară ci gazele naturale, prognoza noastră este că indicele prețurilor de consum coboară la 3,4%. Oricum, față de prognoza precedentă din rapoprtul de inflație precedent, creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singuri”, a mai spus Isărescu.