Mucegai pe unghie: Cum să oprești rapid infecția
Simptomul de mucegai pe unghie indică dezvoltarea unei ciuperci. Acestea apar, de obicei, după proceduri efectuate necorespunzător în salon sau când stratul de unghie este deteriorat. Se manifestă sub forma unei pete verzi sub o unghie sau un strat artificial și necesită eliminare și tratament imediat.
Când o unghie artificială din gel se desprinde de una naturală, se formează un mic spațiu gol între ele, umezeala se acumulează acolo și se dezvoltă o ciupercă. Această leziune a unghiei se numește pseudomonie. Afecțiunea mai poartă denumirea de sindromul unghiilor verzi. Bacteria se dezvoltă bine în locuri cu umiditate ridicată, cu presiune ridicată, dar moare imediat dupa interacțiunea cu aerul. Așezându-se în cavitatea unghiei, aceasta eliberează un pigment verzui-albastru. În timp, placa unghiei se exfoliază complet sau parțial.
Mucegai pe unghie: Simptome care semnalează o ciupercă
Există simptome care îți semnalează că unghiile tale se află în pericol. Unghiile capătă o culoare verzuie, placa se îngroașă și se desprinde. De cele mai multe ori, degetul este ușor umflat și poate începe să coacă. De asemenea, vei simți o durere în jurul unghiilor.
Dacă unghia deteriorată nu este îndepărtată imediat, infecția continuă să se dezvolte și situația se poate agrava. Mucegaiul apare și după ce lacul cu gel sau acril este indepărtat. Dacă tehnologia este încălcată și dezinfecția nu a fost efectuată riști să dezvolți o ciupercă foarte gravă. Această afecțiune poate apărea și la persoanele care suferă de psoriazis.
La decojirea gelului vechi, reziduurile sau murdăria acestuia nu sunt complet curățate. Unghiile sunt slab dezinfectate, ceea ce poate face ca pseudomonia să rămână la suprafață. Toate acestea creează un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor. Sub înveliș se formează o efuziune și aceasta este suficientă pentru înmulțirea rapidă a bacteriilor. Acest stadiu este cel mai periculos caz, deoarece infecția începe să se răspândească în țesuturi și nu pe suprafața acestora. De asemenea, mucegaiul poate apărea și din cauza organismului afectat de gută.
Infecția se răspândește dacă instrumentele de manichiură nu sunt suficient dezinfectate înainte de procedură. Mucegaiul verde apare într-o lună de la vizita la salon.
Cum să tratezi afecțiunea: Cele mai eficiente metode de vindecare
Este necesar să procesați porțiunea suprapusă a plăcii de unghii cu o pilă de unghii până când partea vopsită verde este complet îndepărtată. Asigură-te că ai tăiat „buzunarul”, în interiorul căruia s-a dezvoltat infecția.
Nu este nevoie să încerci să îndepărtezi complet pata verde de pe întreaga parte a unghiei. Aceasta se va albi cu o felie de lămâie sau cu acid citric. După procesare, asigură-te că arunci toate materialele folosite și dezinfectează bine locul unde ai efectuat procedura.
Tratamentul medical este necesar în cazuri avansate, acesta include de obicei include antibiotice locale, precum Bacitracin sau Exoderil. Soluția se injectează sub unghiile afectate de 3-4 ori pe zi sau se picura pe suprafața acesteia. De asemenea, sunt recomandate băile cu înălbitor cu clor. Acesta se diluează cu apă în proporție de 1:4. Foarte indicate sunt și pastilele cu antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina. Cursul este de 2-3 săptămâni, pentru cazurile avansate, recepția se prelungește la 3-4 luni.
Nu vei suferi de mucegai pe unghie dacă sistemul tău imunitar este puternic. După acumulare în caz de deteriorare, mucegaiul nu se dezvoltă, așa că trebuie să monitorizezi nutriția, să duci un stil de viață sănătos. Este recomandat să vizitezi numai saloane verificate, unde acestea respectă toate regulile de dezinfecție. De asemenea, unde maeștrii urmează tehnologia corectă de manichiură. În cazul în care bănuiești o infecție fungică, consultă un medic.