MSM afectează ficatul? Tipurile de medicamente care pot provoca leziuni hepatice grave
Multe persoane se întreabă dacă MSM afectează ficatul? Trebuie să știți că MSM (metilsulfonilmetanul) este un compus organic care conține sulf și este adesea utilizat ca supliment alimentar pentru a susține sănătatea și funcționarea optimă a țesuturilor conjunctive, cum ar fi articulațiile, tendoanele și cartilajele.
În general, MSM este considerat sigur și bine tolerat de majoritatea oamenilor atunci când este luat conform indicațiilor și în dozele recomandate. În ceea ce privește siguranța, MSM este considerat în general sigur și bine tolerat atunci când este utilizat conform indicațiilor și în dozele recomandate. Cu toate acestea, pot apărea reacții adverse minore, cum ar fi greață, diaree sau disconfort gastrointestinal, în cazuri rare.
MSM afectează ficatul? Pentru ce se administrează acest medicament?
În ceea ce privește afectarea ficatului, nu există suficiente dovezi științifice care să sugereze că MSM ar avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății hepatice. Studiile clinice și cercetările disponibile până în prezent nu au raportat efecte adverse hepatice majore asociate cu utilizarea MSM. Cu toate acestea, este bine să știți că ficatul este un organ foarte sensibil și majoritatea dintre medicamentele existente pot dăună bunei funcționări a acestuia.
Cu toate acestea, unele studii preliminare sugerează că MSM poate avea efecte benefice în reducerea durerii și inflamației asociate cu afecțiuni articulare, cum ar fi osteoartrita. În general, MSM este adesea promovat pentru susținerea sănătății articulațiilor, țesuturilor conjunctive și pielii. De asemenea, se crede că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Cu toate acestea, fiecare persoană poate reacționa diferit la suplimente și substanțe, iar reacțiile adverse sunt posibile în cazul unei sensibilități individuale. Dacă aveți orice îngrijorări sau întrebări cu privire la impactul MSM asupra sănătății dumneavoastră, vă recomand să consultați un medic sau un specialist înainte de a începe utilizarea acestuia.
Medicamente care pot perturba funcționarea ficatului. Preparate care pot cauza reacții hepatice adverse
Există mai multe medicamente și clase de medicamente care pot afecta funcția ficatului în anumite circumstanțe. Este important să rețineți că nu toate persoanele care iau aceste medicamente vor experimenta efecte adverse asupra ficatului, iar severitatea afecțiunilor hepatice poate varia.
Paracetamol este utilizat frecvent ca analgezic și antipiretic, poate provoca leziuni hepatice grave dacă se depășesc dozele recomandate sau dacă este utilizat în combinație cu alcool. Unele AINS, cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul sau naproxenul, pot cauza reacții hepatice adverse, inclusiv hepatită.
Unele medicamente anticonvulsivante, cum ar fi fenobarbitalul, fenitoina și carbamazepina, pot afecta ficatul și pot cauza probleme hepatice, inclusiv disfuncție hepatică și hepatită. Statinele sunt medicamente utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol în sânge. Rareori, pot provoca daune hepatice, inclusiv hepatită și creșterea nivelului de enzime hepatice.
Anumite antibiotice, precum amoxicilina/clavulanatul, ciprofloxacina și azitromicina, pot afecta ficatul și pot provoca hepatită medicamentoasă. Anumite medicamente antifungice, cum ar fi fluconazolul, itraconazolul și ketoconazolul, pot avea potențial hepatotoxic și pot provoca afectarea funcției hepatice.
Pentru a afla dacă MSM afectează ficatul este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul despre orice medicamente pe care le luați și să fiți conștienți de posibilele efecte secundare hepatice. Monitorizarea periodică a funcției hepatice poate fi recomandată în cazul utilizării pe termen lung a anumitor medicamente.