Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost votată
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost votată. Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost votată azi în Camera Deputaţilor şi adoptată. Au fost 164 voturi „pentru” demitere, 85 „împotrivă” și 48 abțineri, în timp ce doi deputați nu au votat. Acesta este rezultatul final al votului de la Camera Deputaţilor.
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost votată
Deși moțiunea împotriva lui Nelu Tătaru a fost adoptată, acest vot nu atrage de la sine demiterea ministrului Sănătăţii, pentru că decizia este, în continuare, la premierul Ludovic Orban. Este a şaptea moţiune simplă depusă şi adoptată în Parlament împotriva miniştrilor cabinetului Orban.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, 24 iunie 202, moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Decizia nu are efecte juridice în sensul demiterii ministrului, ci doar efecte politice cu titlu de recomandare pentru premier.
Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” a fost dezbătută marţi de deputaţi.
Deputaţii social-democraţi, semnatari ai moţiunii simple, au solicitat demisia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, aducându-i mai multe acuzații.
Replica ministrului Sănătății
În replică, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că „nu ar fi drept” faţă de populaţie şi de corpul medical să plece din funcţie în acest moment şi a mărturisit că şi-ar fi dorit ca cineva să îi ceară demisia în perioada martie – aprilie, când „se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare”.
„La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie – aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente”, a spus ministrul Sănătăţii.
Acesta a afirmat că acuzele din moţiunea simplă sunt „dureroase”, în contextul în care de 30 de ani este în „slujba pacientului”.
„Personal, acest acuze sunt dureroase, în contextul în care de la vârsta de 14 ani, începând cu Liceul sanitar, mai mult de 30 de ani, mi-am desfăşurat-o în slujba pacientului. Am fost acuzat de numiri. Numirile s-au făcut conform legii. Nu poţi să ştii acea persoană în folclorul local ce are în spatele lui. (…) Nu mi-am pus rude în Consiliul de administraţie la Unifarm sau Antibiotice şi ştiţi foarte bine acest lucru şi am explicat în toate cazurile când a fost nevoie”, a arătat Tătaru.
Nu a fost interzisă nicio testare
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că nu a interzis şi nu va interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical. Potrivit lui Tătaru, politicul „a intrat prea repede în joc”, iar „medicalul încă nu şi-a revenit”.
„Un sistem sanitar de 30 de ani dezgolit în această perioadă nu are nevoie încă o dată să fie tăvălit”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Liberala Antoneta Ioniţă a transmis reprezentanţilor PSD că au transformat pandemia de COVID-19 în motiv de campanie electorală, iar liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că Nelu Tătaru este un erou naţional şi că PSD este principalul vinovat de creşterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Reprezentanţii UDMR şi PMP au anunţat deja că nu votează moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii.