Moțiunea de cenzură va fi citită mâine. Șefii celor două Camere au decis

de: Bujor Elena Nicoleta
10:36, 08 sept. 2021

Decizie de ultimă oră în actuala criză politică. Șefii celor două Camere au decis, moțiunea de cenzură va fi citită mâine în plenul Parlamentului, de la ora 16.00.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintele Senatului, Anca Dragu, convoacă plenul reunit al Parlamentului mâine, 9 septembrie 2021, pentru a putea fi citită moțiunea de cenzură. Aceștia consideră că nu este neapărat să fie asigura cvorumul, pentru că este un drept constituțional.

Florin Cîțu nu vrea ca moțiunea de cenzură să fie citită. Sesizează CCR

Premierul Florin Cîțu și echipa din jurul lui doresc să blocheze moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR și vor face o sesizare la Curtea Constituțională a României.

Surse din PNL au precizat că Florin Cîțu va sesiza un conflict de natură instituțională între Guvern și Parlament, asta pentru că el consideră că nu s-au respectat pașii constituționali pentru depunerea moțiunii de cenzură.

Prim-ministrul Florin Vasile Cîțu a declarat, miercuri, 8 septembrie 2021, faptul că a trimis demisiile miniștrilor USR PLUS și propunerile de interimari la Cotroceni.

Liberalii s-au aflat într-o ședință, care tocmai s-a încheiat. Florin Cîțu a menționat că aleșii Partidului Național Liberal urmează să aibă o discute cu privire la o eventuală decizie de susținere a Guvernului, iar parlamentarii nu trebuie să aibă demersuri împotriva propriului partid.

Răspunzând unei alte interpelări, Cîțu a repetat că liberalii nu vor face guvern cu Partidul Social Democrat.

„Astăzi avem un BPN unde vom avea câteva rezoluţii. În primul rând o decizie ca toţi parlamentarii PNL să susţină, prin toate demersurile, Guvernul PNL, ca niciun parlamentar al PNL să nu facă vreun demers în Parlamentul României împotriva propriului guvern, indiferent de funcţia pe care o au, fără scuze, constituţionalitate şi aşa mai departe. Curtea Constituţională spune ce e constituţional şi ce nu e, nu noi. În al treilea rând, o decizie clară: PNL nu face guvern cu PSD. Să fie foarte clar pentru toată lumea!”, a declarat, miercuri dimineaţa, premierul Florin Cîţu.

Dan Barna a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis

Dan Barna, fostul vicepremier al României care și-a depus demisia, spunea, marți, după ce a fost la Cotroceni să discute cu președintele Klaus Iohannis despre criză, că întâlnirea s-a dovedit a fi benignă.

„Din păcate – şi sunt dezamăgit din cauza asta – s-a dovedit a fi o întâlnire formală. Spun, o întâlnire benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generate miercurea trecută şi am exprimat foarte clar poziţia USR PLUS, conform căreia ieşirea din criză se poate realiza foarte rapid, printr-un nou premier, propus de partenerul PNL din coaliţie şi continuarea coaliţiei. Cam aici s-a terminat partea de conţinut a dialogului pe care l-am avut cu preşedintele. Nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au analizat scenarii. A fost o întâlnire mai degrabă formală, în care am trecut în revistă situaţia”, a precizat liderul USR PLUS.