Moțiunea de cenzură este citită în Parlament. Scandal de proporții în plen – LIVE VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
16:01, 09 sept. 2021

Moțiunea de cenzură este citită în aceste momente, în Parlamentul României.

Parlamentul României s-a reunit pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Iată principalele evenimente din Parlament

– George Simion a cerut preşedinţilor Camerelor să convoace şedinţa comună pentru marţi pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

– „Acest om, Florin Cîţu, a avut mari probleme cu justiţia în SUA. În România este acuzat că şi-a favorizat familia. De când este premier, a acţionat doar în interes personal şi de partid. Merită România să aibă un premier precum Florin Cîţu? Merită românii să fie conduşi de un infractor? Categoric nu! Cum poate un individ cu un asemenea profil infracţional să mai fie premierul acestei ţări?”, a mai punctat USR-PLUS în moţiune.

– Bogdan Rodeanu, deputat USR-PLUS, a afirmat că a adaptat textul moţiunii la situaţia dată. Alfred Simonis a cerut revenirea la textul iniţial, pentru că altfel se încalcă procedura.

„Florin Cîţu a dovedit că este incapabil să conducă un guvern de coaliţie. El şi cei care îl susţin par pregătiţi să sacrifice interesul general doar pentru a câştiga competiţia din partid. România traversează o perioadă foarte dificilă economic şi social. Ţara se confruntă cu riscuri pe termen scurt şi mediu, peste care se suprapun evoluţii nefavorabile pe termen lung. Ameninţările imediate ţin de criza din sănătate sau mediul economic instabil”, a spus Bogdan Rodeanu, citând din textul moţiunii.

„Premierul şi cei care îl susţin au arătat că interesul de partid e mai mare decât cel al ţării. A pus în aplicare un plan de finanţare al primarilor liberali cu bani de la bugetul naţional. Planul Anghel Saligny este doar o puşculiţă de partid. Pentru punerea în aplicare a schemei de influenţare a voturilor la Congres, a demis Ministrul Justiţiei şi a numit un interimar care să urmeze ordinele. Are România nevoie de investiţii? Cu siguranţă da. Dar la un plan naţional de investiţii trebuie să aibă acces orice comunitate, indiferent de culoarea politică a primarului”, a mai spus Rodeanu.

– „Legat de comisia de anchetă propusă de grupul PSD, suntem de acord şi dorim ca funcţionarea şi activitatea ei să înceapă cât mai curând. Marţi e ziua cea mai potrivită să accelerăm acest proces. Tot atunci e ziua în care trebuie să se voteze şi moţiunea, fie că vrem sau nu. Aşa spune Constituţia”, a declarat George Simion.

– Au fost 117 voturi pentru şi 216 împotriva propunerii lui Ionuţ Moşteanu. „Se vede că s-a creat din nou USL”, a spus acesta.

–  Anca Dragu a preluat conducerea şedinţei. Ionuţ Moşteanu a cerut din nou suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului. Locul lui Florin Roman a fost luat de Cristina Prună.

– „Nu avea de ce să conducă el această şedinţă, era preşedintele Senatului prezent. Incredibil. Omul se credea deja preşedinte, că aşa i-a promis Cîţu”, a spus George Simion pe un live pe Facebook.

– „Dacă nu se doreşte citirea moţiunii, declar închisă şedinţa plenului în sală”, a spus Florin Roman, după care a plecat.

– George Simion a venit lângă Florin Roman şi i-a spus să plece din scaun. „Dă-te de acolo, uzurpatorule”, i-a strigat Simion. Florin Roman a cerut intervenţia chestorilor. Liberalul nu renunţă la conducerea şedinţei.

„Îl rog pe dl Roman să părăsească plenul, să o lase pe Anca Dragu”, a spus şi Ionuţ Moşteanu.

– Omul lui Cîțu a fost scos cu forța din ședință. George Simion i-a luat scaunul lui Florin Roman.

– Florin Roman a pornit votul pentru ordinea de zi, Moşteanu lansează acuze de abuz.

– „Nu se poate vota în condiţiile astea. Dle Roman, vă rog să o lăsaţi pe dna Dragu să vorbească. Vă rog să constatăm că suntem în afara articolului 14, alin 2. Preşedintele Senatului trebuie să conducă şedinţa. Dle Roman, sunteţi vicepreşedinte, vă rog să nu mai faceţi un abuz, lăsaţi-o pe dna Dragu să conducă şedinţa”, a spus Moşteanu.

– Şi chestorul Parlamentului i-a cerut lui Florin Roman să o lase pe Anca Dragu, preşedintele Senatului, să conducă şedinţa.

– Alfred Simonis, PSD, îi dă replica lui Ionuţ Moşteanu şi îi spune că „ordinea de zi se poate suplimenta după ce este votată de plen. Cum puteţi suplimenta o ordine de zi care nu există?”.

– USR PLUS, prin vocea lui Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS, cere suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.

– Parlamentarii AUR strigă la liberali

– USR PLUS, prin vocea lui Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS, cere suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.

– „Aţi siluit destul Constituţia săptămâna asta. Supuneţi la vot. Dacă aveţi voturile, rămâne ca dvs. Dacă nu, stabilim azi calendarul moţiunii”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, căruia preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, i-a delegat atribuţiile pentru această şedinţă.

Florin Roman a spus că, potrivit regulamentului, şedinţele sunt conduse alternativ de preşedinţii Camerelor sau de înlocuitorii acestora.

Roman a anunţat că la şedinţă sunt prezenţi 269 parlamentari.