Moștenirea lui Maricel Popa la spitalul mobil de la Lețcani. Zilnic, o mână de oameni sunt obligați să facă treaba murdară pentru a ascunde urmele dezastrului

de: Vlad Rotaru
02:00, 01 ian. 2021

Spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții cu COVID-19 a ajuns să funcționeze la capacitate maximă abia la câteva luni de la inaugurarea electorală făcută de Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași. Investiția continuă însă să scoată la suprafață o serie de situații neprevăzute. Managementul dezastruos al lui Maricel Popa și al conducerii Asociației Euronest a făcut ca investiția de la Lețcani să înghită lună de lună zeci de mii lei în mod neașteptat

O investiție de 13,4 milioane de euro a ajuns o adevărată bătaie de joc a fostei administrații de la Consiliul Județean Iași. Spitalul mobil de la Lețcani tratează în prezent circa o sută de pacienți infectați cu COVID-19. Investiția derulată de Consiliul Județean Iași continuă însă să scoată la suprafață tot felul de probleme. După problemele apărute cu stația de oxigen, după cele cu lipsa căldurii în containerele medicale, unitatea de la Lețcani continuă să scape de apele uzate cu vidanja.
Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, nu a prevăzut acest lucru în investiția derulată cu scandal. Ba chiar a evitat luni la rând să ofere vreo explicație logică cu privire la lipsa acestei investiții necesare la unitatea de la Parcul Transagropolis.

Sute de mii de lei băgați inutil în spitalul mobil de la Lețcani

Maricel Popa a dispus alocarea a 400 de mii de lei pentru o stație de epurare a apelor uzate neconformă cu cerințele spitalului mobil de la Lețcani. Pentru a repara acest lucru, actuala conducere a CJ Iași a solicitat ApaVital SA găsirea unor variante prin care să se rezolve situația. Societatea de apă a identificat mai multe soluții care au fost propuse CJ Iași. Prima variantă prevede o investiție a ApaVital SA care să racordeze unitatea medicală de zona Lețcani, tocmai pentru a se renunța la vidanjare. Această variantă pare fiabilă, nefiind probleme cu terenul, însă ar fi extrem de scumpă. Investiția se poate extinde și spre alți beneficiari în viitorul apropiat.

Oficialii județeni au luat în calcul și actuala variantă, cea cu vidanja. Cu toate acestea, soluția nu pare la îndemână, la mijloc fiind un volum de muncă mult mai mare.
O altă variantă luată în calcul de ApaVital SA și de CJ Iași este conectarea la stația de epurare de la Podu Iloaiei. Varianta este fiabilă, în calcul fiind luate și alte investiții pe lungimea celor 8 kilometri. Cu toate acestea, nu s-au lămurit chestiunile legate de terenurile din jur, ceea ce poate bloca proiectul.
O altă variantă legată de stația de ape uzate a fost scoasă din calcul, la mijloc fiind vorba despre o nouă investiție, care nu se justifică în zonă.

CJ Iași va decide soluția finală pentru spitalul de la Lețcani

Conducerea ApaVital SA a arătat că toate soluțiile găsite au ajuns la conducerea Consiliului Județean, autoritate care va lua până la urmă decizia finală în cazul spitalului de la Lețcani.

„Am identificat 4 soluții care au fost înaintate Consiliului Județean Iași. Vom analiza și vom vedea care sunt costurile pentru această investiție. Mai mult, acum, în contextul în care a apărut și vaccinul pentru Covid, lucrurile se pot schimba. Unitatea poate fi relocată de exemplu, sunt multe situații la mijloc. Depinde de scenariul care va fi luat în calcul”, a precizat Mihai Doruș, directorul ApaVital SA Iași.

Realitatea din spatele investiției derulate de CJ Iași. Moștenirea lăsată de Maricel Popa

Pentru a acoperi prostiile făcute de Maricel Popa, s-a ajuns până la mobilizarea unor persoane din cadrul ApaVital SA care să facă zilnic treaba murdară.

„La Lețcani se fac mai multe transporturi, se ajunge la 13-14 metri cubi pe zi. În zilele mai ploioase pot fi transporturi mai multe. Noi am transmis deja facturi la spital, se ajunge la zeci de mii de lei pe lună. Este o soluție actuală, pe care sperăm să o depășim. Este și greu, pentru că mobilizăm oameni care trebuie să facă și această muncă suplimentară”, a adăugat Mihai Doruș, directorul ApaVital SA.

Spitalul mobil de la Lețcani, o afacere cu intermediari din Turcia

Contractul pentru spitalul mobil de la Lețcani a fost dat firmei turce SDI Global LLC pentru 13,4 milioane de euro. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, cea care a derulat contractul, a anunțat că turcii au fost penalizați pentru diverse întârzieri. Astfel, s-ar fi ajuns la 10,7 milioane de euro. Însă nimeni nu a văzut facturile și contractul, astfel încât există câteva semne de întrebare cu privire la acest lucru. Mai ales că SDI Global nu a fost decât un simplu intermediar, spitalul mobil ajungând la altă firmă din Turcia. Contractul pentru furnizarea spitalului mobil de la Lețcani a curs cu scandal luni la rând. După o întârziere de circa 100 de zile, turcii au adus unitatea medicală și au montat totul în grabă. Doar că deficiențele au apărut aproape în fiecare zi, iar epopeea pare că nu s-a terminat nici acum.