Moșia privată cu aer boieresc care te lasă fără suflare! Este o casă unicat la Iași și puțini sunt cei care și-ar permite așa ceva. Modelul este vechi de 7.000 de ani – FOTO, VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 11 mai 2022

Ionela Mihuleac, o artistă din Iași și-a construit casa visurilor ei! Întreaga construcție este realizată din lut și nisip, cu un model inspirat de acum 7.000 de ani. Micul castel de lut, vestit în comuna Cucuteni din Iași, este un mic colț de rai, unde toți cei care trec prin zonă se opresc să-l admire

La câțiva kilometri de Iași, în faimoasa comună Cucuteni, tronează o casă de poveste cum rar îți este dat să vezi în zona noastră. Construcția a durat șase ani, și a fost realizată doar din materiale naturale, nisip, apă și lut, exact ca acum 7.000 de ani. Ideea acestei locuințe spectaculoase a fost a ieșencei Ionela Mihuleac, de profesie artist plastic. Aceasta și-a dorit un loc deosebit, unde să își desfășoare activitatea, dar și unde să locuiască. Rezultatul a fost unul spectaculos.

„Sunt și am fost mereu extrem de pasionată de ceramică și de tot ce înseamnă această artă. Aveam șapte ani când umblam prin satul meu natal, Cucuteni, alături de arheologi, în căutarea de rămășițe ale obiectelor istorice tipice zonei noastre. Pasiunea asta și iubirea pentru ceramică o am în genă, fiind născută în acest loc plin de istorie. Nu mai am pe nimeni în familie cu o astfel de pasiune. Povestea acestei case este una foarte veche și lungă. Eu locuiam în municipiul Iași, dar veneam și lucram foarte mult aici în sat și mi-am dorit să am un loc al meu, în Cucuteni unde să mă simt acasă și unde să îmi pot desfășura activitatea cu prelucrarea lutului. În 2004 am pus mâna prima dată pe lut și am văzut cât de minunat este”, a declarat Ionela Mihuleac, artist plastic Cucuteni, Iași.

Casa de lut construtită după model vechi de 7.000 de ani din Iași a costat mai puțin de 100.000 de euro

Construcția impresionantă este estimată de către proprietară la o valoare sub 100.000 de euro. Casa are aproximativ 200 de metri pătrați și este formată din trei camere la parter și două mici dormitoare la mansardă. Curtea este una de poveste, plină cu flori, un foișor și un mini muzeu. Totul este atât de fascinant încât nu poate fi trecut cu vederea.

„Au fost mulți ani în care mi-am desfășurat activitatea în tot felul de spații improvizate prin sat. Improvizam tot felul de lucruri, aduceam apă cu cisterna, pentru că nu era apă, pentru a putea lucra. Într-o zi am spus stop și mi-a venit ideea construirii acestui spațiu. Găsisem o oportunitate, un proiect pe fonduri europene, să construiesc un spațiu special pentru ce aveam eu nevoie. Așa am început, am lucrat aproape doi ani la acest proiect, dar, într-un final, am renunțat la fonduri, pentru că ce voiam eu să construiesc nu corespundea cerințelor proiectului și am început să fac singură tot. Am cărat lut, nisip, apă, am pus stâlpii din lemn și am început să construim. Mi-am dorit foarte mult să fie în stilul caselor vechi, dar nu știam cum o să arate la final. A durat șase ani construcția, pentru că a fost mai greu cu banii, eram nevoită să mă împrumut. Am lucrat la construcția casei alături de câțiva meșteri din sat care mai știau să facă astfel de construcții. Nu am făcut calcule, dar m-a costat mai puțin de 100.000 de euro”, a spus Ionela Mihuleac, artist plastic din Cucuteni, Iași.

Trecătorii se opresc să facă poze cu casa construită din lut

De locul de poveste din comuna Cucuteni se pot bucura toții copiii pasionați de sculptură și ceramică. An de an, acolo, Ionela Mihuleac organizează simpozioane și tabere de sculptură. Zeci de copii învață în cadrul taberelor istoria comunei Cucuteni și arta sculpturii și olăritului.

„Sunt 20 de ani de când mă ocup de copii, de tabere, de tot ce înseamnă această artă. Sunt 20 de ani plini cu povești și momente frumoase. În fiecare an, în fiecare vară, organizez aici un simpozion de sculptură, unde vin grupuri de copii și stau câte o săptămână. Totul a devenit o tradiție. Eu doar din asta trăiesc dintotdeauna, din ceramică, olărit, tabere și doar cu asta mă ocup. Locuiesc singură și mi-e foarte bine așa. Nu închiriez casa, însă mereu am vizitatori. Într-un timp, veneau și noaptea, mă trezeam cu ei în curte când stăteam liniștită în foișor. Ei nu știau că aici este casa mea unde locuiesc, credeau că e muzeu și doreau să facă poze”, a încheiat Ionela Mihuleac, artist plastic din Cucuteni, Iași.