Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că autoritățile din Belarus şi conducerea ţării ţin situaţia sub control ”într-o manieră destul de sigură”.
Moscova este de asemenea pregătită să sprijine Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, pentru modificarea Constituţiei sale dacă i se cere acest lucru, a mai spus Peskov.
Cele mai masive proteste din istoria Belarusului
Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii consideră că alegerile s-au fraudat, iar
Aleksandr Lukaşenko ocupă ilegitim funcţia pe care o deţine de nu mai puțin de 26 de ani.
Ce se întâmplă la nivel internațional?
Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.
Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.
Svetlana Tihanovskaia, şefa opoziţiei din Belarus, a fugit din ţară
Într-o postare publicată pe reţelele de socializare, dar şi în presa locală, Svetlana Tihanovskaia, susţine că a luat decizia de a fugi din ţară, în Lituania, după ce în ultimele zile, autorităţile centrale au început să organizeze represalii împotriva manifestanţilor. Politicianul din Belarus a mobilizat un număr impresionant de oameni care se declară împotriva regimului lui Alekandr Lukașenko ce conduce Belarusul de aproximativ 26 de ani. În postarea publicată în presa locală dar şi pe reţelele de socializare, femeia susţine că este o fire slabă, deşi iniţial a crezut că anterioară campanie prezidenţială a întărit-o:
‘Am luat această decizie singură şi cred că mulţi mă vor condamna, mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor urî’, a spus Tihanovskaia. Am crezut că această campanie (prezidenţială) m-a întărit şi mi-a dat putere să îndur totul. Dar sunt şi fără îndoială am rămas o femeie slabă, aşa cum am fost la început’, a spus ea în continuare, cu un chip obosit, într-un video publicat de publicaţia online belarusă Tut.by.