Moscova acuză SUA că ar transmite armatei ucrainene informații despre amplasarea trupelor rusești

de: Pruna Gabriela
23:22, 02 aug. 2022

Rusia a estimat marţi că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor rusești obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte, relatează Reuters.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS.

Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

„Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, menţionează Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres.ro.

Ajutorul militar american oferit Ucrainei a ajuns la circa 8 miliarde de dolari

Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

Ghidate prin GPS şi având o rază de acţiune de 80 de kilometri, aceste rachete au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, diminuând astfel din superioritatea artileriei ruseşti.

Jens Stoltenberg, a discutat marţi telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

SUA au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS. Ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu, a susţinut marţi că armata rusă ar fi distrus şase astfel de sisteme, declaraţie neconfirmată de vreo altă sursă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat marţi telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre necesitatea ca statele membre ale Alianţei să ofere Ucrainei ajutor militar mai mult şi mai rapid pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse, relatează agenţia EFE.

„O discuţie bună cu preşedintele Zelenski despre priorităţile de sprijin militar. Este vital ca NATO şi aliaţii să ofere încă şi mai mult ajutor militar Ucrainei, şi de asemenea mai repede”, a indicat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.