Monopost de curse, asemănător cu cele din Formula 1, creat de o echipă de studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași! Prof. coord. Ștefan Grigorean: „Sunt implicați tineri dintre cei mai buni” – GALERIE FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 04 apr. 2023

O echipă de studenți ai Universității Tehnice din Iași (TUIASI) realizează un monopost de curse, asemănător cu cele din Formula 1. Aceștia vor participa la competiții în România, Germania și Cehia. Tinerii ingineri mecanici au fost admiși, în sezonul 2023, la trei competiții „Formula Student”

Un grup de studenți ai TUIASI au început să construiască un nou monopost de curse. Înscrierea la o astfel de întrecere sportivă nu presupune doar abilitatea de a construi o mașină de curse conform reglementărilor specifice competițiilor sportive automobilistice. Celor peste 20 de studenți care au intrat în competiție cu alți tineri din toată lumea le-au fost testate cunoștințele de inginerie, motorsport.

„Sunt membru în echipa T.U.Iași Racing din 2014. Începând cu sezonul actual, coordonez echipa T.U.Iași Racing. În trecut am fost și Team Leader-ul echipei, iar acum coordonez proiectul din postura de cadru didactic al Universității Tehnice”, a declarat prof. coord. Ștefan Grigorean.

Monopostul construit la TUIASI va concura cu monoposturi produse de alți studenți din centre universitare din străinătate

Competiția constă în probe statice și dinamice. Sunt unele exclusiv de inginerie, care presupun susținerea proiectului în fața unor jurii formate din ingineri de la cele mai cunoscute companii de profil din lume, precum Daimler, Lamborghini, Ferrari sau Maserati. Întâi se parcurg câteva etape de inspecție tehnică ce vizează siguranța monopostului, inclusiv un „tilt test” în care monopostul este înclinat la 60 de grade, cu tot cu pilot, pentru a verifica stabilitatea și eventualele scurgeri de fluide. Sunt probe de zgomot, de frânare, iar dacă toate acestea sunt trecute cu brio, au loc probele dinamice în care echipa concurează pe circuit cu monopostul creat, alături de alte echipe din toată lumea.

„În special, în cadrul competiției, sunt verificate abilitățile inginerești ale studenților, complementar cu asta, latura sportivă. Competițiile presupun probe statice și dinamice. În cadrul probelor statice, echipa trebuie să argumenteze modul de proiectare și construcție a monopostului, să realizeze un business plan, având ca scop ideea de a vinde monoposturi similare, și un Cost Report, document care conține, în detaliu, fiecare componentă a monopostului și costurile de fabricare, asamblare etc. La probele dinamice, spre exemplu, se realizează clasamentul echipelor pe baza cronometrării parcurgerii câtorva tipuri de circuit. Proba de foc a acestor competiții este reprezentată de Endurance and Efficiency Event, unde monopostul trebuie să parcurgă o distanță de 22 km și se măsoară atât timpul, cât și cantitatea de combustibil utilizat”, a precizat prof. coord. Ștefan Grigorean.

Echipa „Formula Student” de la TUIASI e alcătuită din 22 de membri. Majoritatea tinerilor sunt de la Facultatea de Mecanică, dar și de la altele: Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Facultatea de Automatizări și Calculatoare.

„În momentul de față sunt 22 de membri, în principiu sunt implicați tineri dintre cei mai buni… Noi facem o selecție la înscrieri, este vorba de abilitățile lor de proiectare, interesul de a învăța lucruri noi, abilități de construcție”, a menționat prof. coord. Ștefan Grigorean.

Buget de aproximativ 25.000 de euro pentru construcție

Pentru a construi un monopost care să concureze pe aceleași trasee precum celebrele mașini de Formula 1 este nevoie de un buget de aproximativ 25.000 de euro, o parte din bani fiind obținuți de la sponsori tradiționali. Concursul își propune să testeze și felul în care studenții pot gestiona și crea un plan de afaceri.

„Avem sponsori și din colaborările de anii trecuți, însă în permanență suntem în căutarea unor noi parteneri. Echipe din vestul Europei au bugete începând de la 100 000 euro, iar noi, anul acesta, am estimat bugetul necesar la 25.000 de euro”, a menționat prof. coord. Ștefan Grigorean.

De asemenea, construcția monopostului va mai dura până spre începutul verii, la finalul lunii mai, acesta urmând să fie gata pentru a începe ultimele teste. Așadar, echipa de studenți T.U.Iași Racing realizează această mașină asemănătoare cu cele din Formula 1, fiind deja o tradiție de peste zece ani la Politehnica ieșeană.

„Nu este gata încă, urmează să finalizăm monopostul spre finalul lunii mai. În luna iunie ne-am propus să alocăm timpul pentru teste”, a precizat prof. coord. Ștefan Grigorean.