Monocite scăzute. Ce boli grave semnalează acest simptom

de: BZI.ro
11:30, 28 apr. 2022

De obicei, monocite scăzute sunt considerate acelea care au un indice mai mic de norma de 4-8%. Există însă situații în care numărul acestor celule scade, deși monocitele scăzute din sânge sunt un fenomen oarecum mai rar decât modificările de natură opusă. Acest lucru nu indică neapărat o boală, dar în cele mai multe cazuri, monocitele scăzute, din păcate, vorbesc despre un proces patologic.

De fapt, un conținut redus de monocite în sânge poate fi numit natural și normal doar într-un singur caz, la femeile însărcinate. În ele, acest lucru se explică prin procese fiziologice care protejează fătul de agresiunea sistemului imunitar al mamei. Jumătatea embrionului constă din materialul genetic al tatălui, adică este percepută de imunitatea femeii ca un obiect străin. Pentru ca organismul feminin să nu respingă copilul, iar sarcina să se încheie în siguranță la timp, este foarte important ca sistemul imunitar al mamei să reacționeze calm la copil. Pentru a face acest lucru, odată cu debutul sarcinii, numărul de monocite, activitatea lor, precum și performanța altor celule imunitare sunt reduse.

În unele cazuri, deși nu întotdeauna, monocitele reduse apar în primele 1-2 zile după naștere

Monocite scăzute. Indicele acestora la femeile însărcinate

De regulă, la viitoarele mame, monocitele din sânge nu sunt foarte scăzute, numărul lor rămâne între 3-6% din numărul total de leucocite. În unele cazuri, deși nu întotdeauna, monocitele reduse apar în primele 1-2 zile după naștere. Apoi numărul lor este restabilit treptat, iar norma monocitelor se apropie din nou de cea a adulților normali sănătoși.

În cazul unor boli infecțioase acute, numărul tuturor tipurilor de leucocite scade. Cea mai cunoscută boală de acest fel este febra tifoidă. Acum boala se manifestă destul de rar, iar oamenii pot afla despre ea doar din ficțiune, dar nu din propria experiență.

Monocite scăzute sunt înregistrate la persoane care suferă de anemia ereditară

Febra tifoidă afectează de obicei cele mai sărace segmente ale populației, oameni care trăiesc în aglomerație mare, în absența standardelor sanitare. Majoritatea persoanelor moderne, din fericire, au condiții de viață mai acceptabile, așa că nu suferă de această boală. Dar, pe de altă parte, fiecare dintre noi are multe alte motive pentru a ne confrunta cu afecțiuni care provoacă o scădere a monocitelor din sânge.

Afecțiuni care provoacă scăderea substanței din sânge

De cele mai multe ori, monocitele sunt în scădere din cauza bolilor infecțioase care durează mult timp. Orice infecție, dacă a dobândit un tratament prelungit, poate duce la faptul că conținutul de monocite va fi redus. Faptul este că, cu o sarcină mare și prelungită a sistemului imunitar, resursele acestuia sunt epuizate treptat, iar leucocitele pot începe să fie produse în cantități insuficiente. Astfel, pentru a preveni astfel de epuizări ale organismului este bine să consumi arginină.

De cele mai multe ori, monocitele sunt în scădere din cauza bolilor infecțioase care durează mult timp

Uneori, acestea scad și din cauza epuizării corpului. Dieta obișnuită pentru pierderea în greutate nu va duce la modificarea normelor de laborator. Dar dacă te lași prea purtat de pierderea în greutate și treci la pâine și apă pentru o lungă perioadă de timp, s-ar putea să întâmpinați o deteriorare a sănătății și un sistem imunitar slăbit, care se va manifesta, inclusiv prin scădere a monocitelor. De asemenea, epuizarea poate să nu fie intenționată, ci cauzată de o boală gravă de orice origine.

Luarea de medicamente „grele”, citostatice, pastile pentru somn, hormoni corticosteroizi provoacă simptomul. Ele suprimă activitatea măduvei osoase, astfel încât producția de monocite și alte celule sanguine este perturbată în ea.

Monocite scăzute sunt înregistrate la persoane care suferă de anemia ereditară. Aceste anemii nu sunt ca anemia cauzată de deficitul de fier. Cu așa-numita anemie hipoplazică, eritrocitele, trombocitele și toate tipurile de leucocite, inclusiv monocitele din sânge, sunt reduse. Boala este foarte periculoasă, dar, din fericire, este rară. O astfel de anemie poate fi nu numai congenitală, ci și dobândită, de exemplu, cauzată de metode agresive de tratament al cancerului.

De fapt, un conținut redus de monocite în sânge poate fi numit natural și normal doar într-un singur caz, la femeile însărcinate