Monica Anisie recunoaște lacunele din măsurile adoptate de Guvern pentru noul an școlar
Monica Anisie, ministrul Educației a vorbit astăzi despre una dintre măsurile adoptate de Guvern pentru începeresa noului an școlar. Aceasta consideră că declarația pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea elevilor în unitățile de învățământ este incompletă. Aceasta ar trebui să conțină sintagma ”după cum cunosc” deoarece este posibil ca părinții să greșească fără a conștientiza că propriul copil este bolnav.
”Ştiu despre această îngrijorare a părinţilor, am primit şi noi la Ministerul Educaţiei numeroase semnale în acest sens, au sunat părinţi la minister şi au întrebat despre această declaraţie pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spaţiul şcolii elevii. Această declaraţie pe care Ministerul Sănătăţii a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că şi părintele trebuie să îşi asume, alături de şcoală şi de autorităţile locale, această revenire la cursuri.
De fapt, acea declaraţie conţine nişte informaţii care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere în vreun fel părintele dacă nu a cunoscut simptomele …. Acolo, în paranteză, Ministerul Sănătăţii a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a spus Monica Anisie.
Monica Anisie: „Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă”
Aceasta consideră că în text ar trebui introdusă sintagma ”după cum cunosc”.
”Dar cred că la acea declaraţie ar trebui să o completăm având în vedere că va fi supus părintele la o declaraţie pe propria răspundere şi acolo sunt şi articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ”după cum cunosc” sau ceva de genul acesta, care să asigure şi părintele că există posibilitatea să greşească.
Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală. Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toţii, revenim în spaţiul şcolii, dar şi eu ca părinte trebuie să fiu responsabil şi să nu îmi aduc copilul la şcoală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez şi pe ceilalţi copii, îmi protejez propria familie şi propriul copil”, a afirmat Monica Anisie.
Ce spune Monica Anisie despre începerea școlilor: „Mai puține ore!“
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că anul școlar va începe cu reducerea numărului de ore la clasă, cel puțin pentru clasa pregătitoare.
”A fost aprobată în ședința de Guvern o Ordonanță de Urgență prin care am prorogat aplicarea numărului de ore la clasă pentru toate clasele și vom începe acest an școlar cu clasa pregătitoare. Deci începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă. Și vom prezenta noile planuri cadru pentru învățământul primar. În curând, specialiștii din cadrul Ministerului Educației vor prezenta aceste noi planuri cadru în dezbatere publică”, a declarat Monica Anisie.
Ce spune Monica Anisie despre începerea școlilor
Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat că unele dintre măsuri au fost puse deja în practică în momentul în care elevii au revenit la cursurile de pregătire pentru examenele naționale sau atunci când s-au desfășurat examenele.
Purtarea măștilor va fi obligatorie pentru elevi și profesori în timpul orelor și în pauze, dacă se află în spații închise sau în spații deschise aglomerate. Măsura se aplică și în internatele instituțiilor de învățământ. În clase, între copii trebuie să fie păstrată o distanță de cel puțin un metru. În fiecare școală trebuie să existe produse de igienă și un spațiu în care să fie izolate eventualele cazuri suspecte de COVID-19. Ministerul Sănătății recomandă decalarea programului, astfel încât elevii să vină la școală, să iasă în pauze și să plece acasă în intervale orare diferite.