Monica Anisie, despre Evaluarea Națională 2021: Subiectul la limba română va fi mai simplu
Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit despre examenul de Evaluare Națională 2021. Monica Anisie a declarat că structura subiectului pentru Evaluarea Naţională susţinută de elevii de a VIII-a la Limba şi literatura română va fi simplificată.
„Am primit feedback referitor la modelul de Limbă şi literatură română, model ce a fost pus în consultare publică, şi acel feedback a fost unul pozitiv, dar în acelaşi timp am avut şi câteva recomandări din partea profesorilor, părinţilor, chiar şi din partea elevilor. Una dintre aceste recomandări a fost aceea că ar trebui să simplificăm într-un fel acel model de subiect.
Exact la acest lucru se lucrează acum, şi anume la faptul că structura subiectului pentru Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a la Limba şi literatura română va fi una simplificată şi va fi pus – probabil luni – modelul respectiv pe site-ul Ministerului Educaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii noştri şi cu cadrele didactice. Cred că este cel mai important lucru”, a declarat Monica Anisie.
Monica Anisie, la lansarea proiectului pentru elaborarea Strategiei de Digitalizare a şcolii romaneşti
Minsitrul Educației, Monica Anisie a participat luni la evenimentul de lansare a procesului de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educaţiei, organizat la Biblioteca Centrală Universitară.
Ministrul Educației a anunțat parteneriate cu specialişti în IT care vor ajuta profesorii să folosească tabletele, internetul, dar și aplicaţii pentru predarea online.
„Pe toată perioada vacanței de vară, am desfășurat programe de formare pentru profesori pentru a preda online. În prezent, se lucrează pentru adaptarea programei la învățământul online. Nu s-a luat încă o decizie, dar vom ieși să spunem cum anume se va desfășura predarea și evaluarea în online”, a precizat Monica Anisie.
Biblioteca Virtuală şi platforma E-learning, funcționale din noiembrie
De asemenea, ministrul Educației a vorbit despre Biblioteca Virtuală, dar şi despre platforma E-learning. Acestea ar putea fi funcționale din luna noiembrie.
„Din 2011, în legea Educației, este prevăzut să se realizeze Biblioteca Virtuală. Deja ne aflăm la momentul la care s-au evaluat ofertele, pentru că au fost contestații. Pe baza hotărârii CNSC, termenul limită este 18 noiembrie. Până atunci, trebuie să facem lucrul acesta. Ministerul Educației s-a mișcat în 2020, față de anii trecuți. Îl invit pe Rareș să vină alături de ME și să realizăm împreună Biblioteca Virtuală și platforma E-learning”, a menționat Monica Anisie.
Se renunță la teze?
Ministrul Educației a declarat că se ia în calcul varianta ca în acest an școlar să se renunțe la teze. În prezent, 2500 de școli din România sunt acum în scenariul roșu. Potrivit ministrului, nu este exclus ca în acest an școlar, elevii de gimnaziu și de liceu să nu mai dea tezele semestriale.
Rămâne de văzut dacă o asemenea decizie de eliminare a tezelor va fi descentralizată, luată doar în județele și școlile unde se impune sau dacă va fi aplicată la nivel național.
“Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a declarat Monica Anisie.