Monica Anisie, despre cazul în care un elev se îmbolnăvește: „Să nu apară acea stigmatizare”

de: Bianca Rebegea
23:00, 02 sept. 2020

Monica Anisie, despre cazul în care un elev se îmbolnăvește: „Să nu apară acea stigmatizare a persoanei care s-a îmbolnăvit”. Miercuri seara, ministrul Educației a transmis un mesaj important. Mesajul cuprinde un apel privitor la situația în care un copil care se îmbolnăvește, să nu fie stigmatizat atunci când revine la cursuri.

„Aş vrea să fac un apel – dacă cumva se întâmplă să existe un caz de îmbolnăvire, aş face apel către părinţi, către profesori, către elevi să nu apară acea stigmatizare a persoanei care s-a îmbolnăvit. Nimeni nu îşi doreşte să se îmbolnăvească, nimeni nu îşi doreşte acest lucru. S-a întâmplat, prin urmare, dacă revine la cursuri, revine pentru că este sănătos”, a declarat Anisie, la postul public de televiziune.

Monica Anisie, despre cazul în care un elev se îmbolnăvește: „Să nu apară acea stigmatizare”

Monica Anisie îndeamnă elevii „să păşească cu încredere către unitatea de învăţământ, să vină în spaţiul şcolii la cursuri”.

„Dar, în acelaşi timp, fac un apel către toată lumea să respecte cu stricteţe normele de combatere a îmbolnăvirilor. Este important să fim educaţi, este important să rămânem sănătoşi”, a precizat ministrul Educaţiei, la TVR.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor: ”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”

Monica Anisie a anunțat că decizia referitoare la modul în care elevii se vor prezenta la cursuri se află în mâinile consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. De asemenea, aceasta a mai arătat că, în prezent, în cabinetele școlare nu sunt suficienți medici sau asistente.

„Decizia este la nivel de unitate de învăţământ, adică la consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie propune scenariul pe care îl vor alege, propune inspectoratului şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze şi Comitetul Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să aprobe acest scenariu”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educației a precizat că astfel decizia va fi luată la nivel local.

„Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a explicat ministrul.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor

În același timp, Monica Anisie a menționat că în momentul de față nu sunt suficienţi medici şi asistente în cabinetele şcolare. Cu toate acestea, un proiect de lege depus la Parlament prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.

„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a mai spus Anisie.

Ministrul Monica Anisie a completat că a purtat o discuţie pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a mai susţinut Monica Anisie.