Momentul anului, la Iași! Miza este de 11 milioane de euro și implică un imobil faimos din centrul urbei. Această schimbare este așteptată de peste 20 de ani – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 26 aug. 2021

Proiect spectaculos pentru o clădire celebră, ultra-centrală, din orașul Iași! Este vorba despre reabilitarea și restaurarea, respectiv consolidarea Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. Astfel, la mijlocul lunii viitoare (septembrie 2021), obiectivul are șanse mari să fie inclus pe lista oficială de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Suma vizată este de 11 milioane de euro

La mijlocul lunii viitoare (septembrie 2021), proiectul de reabilitare și restaurare, respectiv consolidare a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași are șanse mari să fie finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma vizată este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru refacerea importantului obiectiv cultural pentru Iași. De precizat că, în mai 2021, a fost obținut și avizul de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”. Contractul de reabilitare la Filarmonică îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor realiza proiectarea lucrării de refacere a construcției monumentului istoric care ar trebui finalizat în anul 2022.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat Moldova Iași

Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497” situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, a fost semnat cu firma SC Mihul SRL. Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizarea Filarmonicii ieșene sunt de aproximativ 11 milioane de euro.

Clădirea actualei Filarmonici din Iași a fost construită în anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani.

Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugăritețe din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființată în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.