Momente impresionante la funeraliile părintelui Cornel Cadar – FOTO
Părintele catolic Cornel Cadar, care a trecut la Domnul miercuri, 25 decembrie 2019, în sărbătoarea Nașterii Domnului, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 decembrie 2019, în satul său natal, Horgești – Bacău. Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Horgești, păstorită de pr. Emil Lucaci, coleg al părintelui Cornel. Liturghia a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel.
„În prezbiteriu erau prezenți Mons. Ionut Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, coleg al părintelui Cornel. Acesta a ținut și cuvântul de învățătură, împreună cu ceilalți 15 colegi dintre cei 28 ai părintelui Cornel, hirotoniți în anul 1989. Au fost prezenți, de asemenea, și preoți din Arhidieceza de București”, a reliefat pr. Adrian Blăjuță.
Părintele catolic Cornel Cadar, care a trecut la Domnul miercuri, 25 decembrie 2019, în sărbătoarea Nașterii Domnului, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 decembrie 2019, în satul său natal, Horgești – Bacău. Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Horgești, păstorită de pr. Emil Lucaci, coleg al părintelui Cornel. Aceasta a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel.
„Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare”
Satul natal al acestuia era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare.
„Pe fațada bisericii era o pânză neagră pe care scria «Pr. CC», așa cum deseori se semna părintele Cornel la diferite articole, în special din revista «Lumina creștinului», pe care a coordonat-o din anul 1992. Biserica era arhiplină cu cei peste 120 de preoți, persoane consacrate și mulți credincioși, care au dorit să-i aducă părintelui Cornel un ultim omagiu în prezența trupului său neînsuflețit, din sicriul așezat în fața altarului. În jurul sicriului erau flori și multe coroane, ca un semn al prețuirii de care se bucura pr. Cornel. Alături era ieslea de Crăciun, dar și lumânarea pascală, care amintesc despre nașterea, suferința, moartea și învierea Mântuitorului pe care pr. Cornel le-a vestit prin toate mijloacele, pentru ca această bucurie a învierii să ajungă la cât mai mulți oameni”, descrie pr. Adrian Blăjuță de la Dieceza de Iași a Bisericii Romano-Catolice.
„Lângă sicriu au fost mama, fratele, cumnata și nepotul părintelui răposat”
Lângă sicriu au fost mama, fratele, cumnata și nepotul părintelui răposat, cei care, împreună cu sora Lenuța Băcăoanu, i-au fost mereu alături, mai ales în ultimul an de suferință.
„Au ținut să fie aproape și mulți dintre tinerii pe care i-a călăuzit părintele Cornel la începutul anilor ’90, astăzi fiind familiști și fiind călăuziți tot de pr. Cornel. Unii au venit la înmormântare împreună cu copiii lor. Ei au fost protagoniștii unui moment emoționant după înmormântarea pr. Cornel, când s-au oprit pentru minute în șir în jurul mormântului pr. Cornel și au cântat cântecele de la întâlnirile lor de odinioară, împreună cu părintele lor spiritual. Trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns în biserica din Horgești, după ce, cu două zile înainte, a fost depus în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regina» din Iași, unde s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului părintelui Cornel”, a mai arătat preotul Blăjuță.
„Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă!
Mons. Benone Lucaci a început predica redând cuvintele proclamate la evanghelie și care îi plăceau în mod special părintelui Cornel și le-a cerut în testament să se proclame la înmormântarea sa:
„«Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați si eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre!» (Mt 11,28-29). În continuare, predicatorul a vorbit despre misiunea pe care o are de împlinit un preot și despre meticulozitatea cu care pr. Cornel și-a trăit slujirea preoțească, iar mesajele și prezența, apropierea din aceste zile arată că și-a împlinit-o bine, cu toate că «au fost și momente de slăbiciune, de eșec, fără îndoială, dar toate acestea au făcut parte din crucea pe care părintele Cornel a purtat-o pe umerii săi în ultima perioadă»”, redă pr. Adrian Blăjuță.
„Cerul e dorul meu, sunt călător… La cer privesc mereu, acolo e Domnul meu”
La Ofertoriu, corul Parohiei Horgești a intonat cântarea „Cerul e dorul meu, sunt călător… La cer privesc mereu, acolo e Domnul meu”, cuvinte care exprimă ceea ce a predicat și a trăit părintele răposat. La finalul sfintei Liturghii au fost recitate două poezii dedicate părintelui Cornel, scrise de pr. Eugen Budău și pr. Emil Lucaci. După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Cornel Cadar a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Horgești. A fost o procesiune impresionantă care se întindea pe o lungime mare, fiind apoi înmormântat alături de un alt preot din această comunitate: pr. Anton Istoc.
„Aici, părintele Cornel așteaptă învierea de apoi”, a conchis pr. Blăjuță.