Moment istoric în lume! Jeff Bezos va călători în spaţiu în naveta New Shepard – LIVE VIDEO/ UPDATE
Miliardarul Jeff Bezos va călători marți în spațiu, în primul zbor cu echipaj al navei sale rachete, New Shepard. El va fi însoțit de Mark Bezos, fratele său, Wally Funk, un pionier al cursei spațiale în vârstă de 82 de ani și un student de 18 ani.
UPDATE: Jeff Bezos s-a întors din călătoria în spațiu. Ușa capsulei s-a deschis, după aproximativ 10 minute de la aterizarea reușită. Primul care părăsește capsula este Jeff Bezos, cu o pălărie de cowboy pe cap. Îi urmează Oliver Daemen și Wally Funk.
UPDATE: Naveta New Shepard a decolat.
Vor călători într-o capsulă cu cele mai mari ferestre de până acum, oferind vederi uimitoare asupra Pământului. New Shepard, construit de compania Bezos Blue Origin, este conceput pentru a servi piața în plină dezvoltare a turismului spațial.
La bordul navei lui Jeff Bezos se alfă cea mai bătrână şi cea mai tânără persoană
Pasagerii includ cea mai în vârstă persoană care merge în spațiu – Funk – și cel mai tânăr, student Oliver Daemen. „Sunt încântat. Oamenii mă întreabă în continuare dacă sunt nervos. Nu sunt foarte nervos, sunt curios. Vreau să știu ce vom învăța”, a spus Bezos într-un interviu pentru CBS News.
„Ne-am antrenat. Acest vehicul este gata, acest echipaj este gata, această echipă este uimitoare. Ne simțim foarte bine în legătură cu asta.”
Funk a comentat: „Se va întâmpla! Am așteptat mult și am visat mult să ajung să urc.” Ea a spus că va face salturi și căderi în timp ce va fi fără greutate în spațiu.
În anii 1960, Funk era un membru al unui grup de femei numit Mercury 13, care a fost supus acelorași teste de screening ca și astronauții de sex masculin, dar care nu a ajuns niciodată să zboare în spațiu .
Nava va porni spre spațiu la ora 16.00
La ora 16:00 BST cei patru pasageri vor pleca pe o rachetă de la locul de lansare privat al lui Bezos lângă Van Horn, Texas. Capsula, care conține frații Bezos, Funk și studentul Oliver Daemen, se separă de rachetă la aproximativ 76 km (250.000 ft) în sus. Racheta aterizează pe „picioarele” sale la aproximativ 2 mile de la platforma de lansare, în timp ce capsula continuă în sus până la o altitudine de aproximativ 106 km (350.000 ft).
„Suntem în zero-g timp de aproximativ patru minute și ajungem să ieșim din scaune, să ne desprindem cureaua, să plutim în jurul nostru, să privim membrele subțiri ale atmosferei Pământului”, a declarat Bezos pentru CBS News.