Molnupiravir, prima pastilă anti-Covid-19, sosește în România

de: BZI.ro
17:27, 27 ian. 2022

Luni vor sosi în România primele antivirale create pentru tratarea COVID-19 – 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicamentul inovativ produs de Merck, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a explicat și de ce nu s-au înțeles autoritățile și cu compania Pfizer, pentru a aduce și cealaltă pastilă anti-COVID – Paxlovid.

El a făcut acest anunț la începutul ședinței de guvern:

„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit (n.r. – aducerea pastilei Paxlovid), ne-au pus niște condiţii comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România. Un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve din partea pacienţilor: ne cereau crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui medicament. (…)Nu aveam cum să facem și este foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a transmis dr. Alexandru Rafila.

Molnupiravir, produs de Merck, și Paxlovid, produs de Pfizer, sunt primele medicamente antivirale din lume dezvoltate special pentru a trata infecția cu virusul SARS-CoV2. Ambele medicamente au fost aprobate recent de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizarea în caz de urgență în Uniunea Europeană.

În ce situații se administrează Molnupiravir

Joi, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a autorizat condiționat pilula Pfizer anti-COVID, Paxlovid, care a devenit primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană. Molnupiravir are doar aprobare EMA pentru utilizarea în caz de urgență.

„Medicamentul (Molnupiravir) care nu este la acest moment autorizat în UE, poate fi folosit pentru tratarea adulților bolnavi de COVID care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă risc ridicat să dezvolte forme severe”, se preciza într-un comunicat al EMA.

Medicamentul trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Este disponibil sub formă de capsule și trebuie luat de două ori pe zi timp de 5 zile, potrivit EMA.

De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preciza miercuri, când a anunțat semnarea contractului pentru achiziţia Molnupiravir de către România că medicamentul se va administra doar pacienţilor cu risc crescut, simptomatici în centrele de evaluare sau în spitale.

În lipsa altor soluții, au fost folosite pentru tratarea COVID-19 medicamente destinate inițial pentru tratarea altor afecțiuni, despre care s-a constatat, pe parcursul pandemiei, că au eficiență și în tratarea COVID-19.