Medicamentul oral care blochează transmiterea SARS-CoV-2

de: BZI.ro
09:55, 04 dec. 2020

Tratamentul infecției cu SARS-CoV-2 cu un nou medicament antiviral, MK-4482/EIDD-2801 sau Molnupiravir, blochează complet transmiterea virusului în termen de 24 de ore, au descoperit cercetătorii de la Institutul de Științe Biomedice al Universitatii de Stat din Georgia.

Grupul condus de Dr. Richard Plemper, profesor universitar, a descoperit inițial că medicamentul este puternic împotriva virusurilor gripale. Aceasta este prima dovada a eficacitatii unui medicament disponibil oral in blocarea rapida a transmiterii SARS-CoV-2, a spus Plemper, potrivit Medical Xpress.

MK-4482/EIDD-2801 ar putea schimba jocul

Întreruperea transmiterii comunitare pe scară largă a SARS-CoV-2 până când este disponibilă vaccinarea în masă este esențială pentru gestionarea COVID-19 și atenuarea consecințelor catastrofale ale pandemiei.

Deoarece medicamentul poate fi administrat pe cale orală, tratamentul poate fi inițiat devreme pentru un beneficiu potențial in trei scopuri: inhibă progresul pacienților către boală severă, scurtează faza infecțioasă pentru a ușura nivelul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite a pacientului și opreste rapid focarele locale.

„Am remarcat încă de la început că MK-4482/EIDD-2801 are activitate cu spectru larg împotriva virusurilor ARN respiratorii și că tratarea animalelor infectate pe cale orală cu acest medicament scade cantitatea de particule virale vărsate, reducând dramatic transmisia”, spune Plemper. Aceste proprietăți au făcut din MK-4482/EIDD/2801 un candidat puternic pentru controlul farmacologic al COVID-19.

Efectul medicamentului asupra opririi răspândirii virusului: blochează transmiterea SARS-CoV-2

În studiul publicat în Nature Microbiology, echipa lui Plemper a folosit un model de dihor pentru a testa efectul medicamentului asupra opririi răspândirii virusului.

„Credem că dihorii sunt un model de transmisie relevant, deoarece răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar în cea mai mare parte nu dezvoltă boli severe, care seamănă foarte mult cu răspândirea SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a spus dr. Robert Cox, un alt membru al echipei de cercetare și un co-autor al studiului.

Cercetătorii au infectat dihorii cu SARS-CoV-2 și au inițiat tratamentul cu MK-4482/EIDD-2801 când animalele au început să raspandeasca virusul prin nas.

„Când am adăpostit în aceeași cușcă si infectați, tratati cu acest medicament, și neinfectati, niciunul dintre contacte nu s-a infectat”, a declarat Josef Wolf, doctorand în laboratorul Plemper și co-autor al studiului. Prin comparație, toate contactele dihorilor sursă care au primit placebo s-au infectat.

Dacă aceste date se traduc la oameni, pacienții cu COVID-19 tratați cu acest medicament ar putea deveni neinfecțioși în 24 de ore de la începutul tratamentului.