Modificări pentru ieșenii beneficiari ai pensiei de urmaș. „Pot alege cel mai avantajos cuantum”

de: Redacția BZI
02:00, 26 sept. 2024

Modificările noii legi a pensiilor aduce vești bune pentru ieșenii care beneficiază de pensie de urmaș. Și anume, directorul Casei Județene de Pensii Iași subliniază faptul că în cazul celor care iau pensie de urmaș, dar ajung să aibă dreptul și la o pensie proprie, pot opta pentru cuantumul cel mai avantajos.

Modificări pentru ieșenii beneficiari de pensie de urmaș

Pensiile de urmaș se acordă în cazul decesului pensionarului sau a persoanei care îndeplinea condițiile unei pensii. Dacă până acum legea pensiilor prevedea ca doar în cazul soțului supraviețuitor, acesta să poată alege între pensia de urmaș și pensia proprie, noua lege permite și în cazul copiilor acest lucru. Anunțul a fost făcut de directorul Casei Județene de Pensii Iași, Maria Andronache.

„Pentru copii, beneficiari de pensie de urmaș, și soției beneficiare de pensie de urmaș, care au dreptul la o pensie proprie, să opteze între cuantumul pensiei proprii și pensiei de urmaș, care este cel mai avantajos. Aici nu se mai întâmplă fenomenul care încetează plata dreptului pe care l-am primit până la momentul opțiunii. Deci dacă am pensie de urmaș, soție, și am dreptul și la pensie limită de vârstă, optez la pensia limită de vârstă. Când nu mai îmi convine pensia limită de vârstă, reiau pensia de urmaș. La ce ar putea opta un copil care are peste 18 ani? Poate opta pentru pensie de invaliditate dacă are stagiul contributiv în sistemul public. Dacă are documente și stagiu contributiv. La fel, acest copil, din pensia de invaliditate, poate reveni la pensia de urmaș prin reluarea plății pensiei. Aici, fenomenul nu mai e ca la primele exemple”, a declarat Maria Andronache, director Casa Județeană de Pensii Iași.

În ce criterii se acordă pensia de urmaș

Au dreptul la pensia de urmaș copiii și soțul supraviețuitor. În cazul copiilor, se acordă pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora sau pe toată durata invalidității de orice grad dacă invaliditatea, dovedită prin decizie medicală asupra capacității de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile de mai sus.

În cazul soțului supraviețuitor, are drept la pensia de urmaș, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieții, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, situație în care cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Soțul supraviețuitor are drept la pensia de urmaș și pe perioada în care este încadrat în gradul I sau II de invaliditate, prin decizie medicală asupra capacității de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, dacă nu a împlinit vârsta standard de pensionare; durata căsătoriei a fost de cel puţin un an sau în această perioadă nu realizează venituri lunare. Se aplică și în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, indiferent de durata căsătoriei, dacă nu a împlinit vârsta standard de pensionare și nu realizează venituri lunare.

Modificările noii legi a pensiilor aduce vești bune pentru ieșenii care beneficiază de pensie de urmaș. Și anume, directorul Casei Județene de Pensii Iași subliniază faptul că în cazul celor care iau pensie de urmaș, dar ajung să aibă dreptul și la o pensie proprie, pot opta pentru cuantumul cel mai avantajos.