Modificări la Programul „Tomata”! Legumicultorii din Iași vor primii banii solicitați în program până la finalul lunii septembrie 2022

de: Redacția BZI
02:00, 09 iun. 2022

Legumicultorii din Iași vor primi banii solicitați în Programul „Tomata” la sfârșitul lunii septembrie 2022, după ce termenul privind depunerea documentelor justificative și transmiterea datelor către Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) a fost prelungit

Producătorii din Iași vor încasa banii solicitați în Programul „Tomata” cu o lună mai târziu față de termenul inițial. Noile modificări aduse Programului „Tomata” au fost făcute pentru ca legumicultorii să poată vinde producția și să depună documentele justificative la timp, astfel că și termenul privind plata ajutoarelor financiare a fost amânat. Depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție va expira pe 30 august inclusiv, față de 30 iunie 2022, cum era stabilit inițial. De asemenea, Direcția Agricolă Iași va centraliza documentele justificative pentru virarea sumelor destinate acestei forme de sprijin și vor transmite datele către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la data de 15 septembrie 2022. După centralizarea datelor vor fi plătite subvențiile. Legumicultorii din Iași au început să vândă o parte din producția de roșii.

„Am crezut că nu vor amâna termenul dar sunt bucuros că s-a ținut cont de dorințele noastre. Vindem roșiile la piață dar nu primim preț bun pentru că toată lumea e deja sătulă de roșiile din supermarketuri. Noi vrem să le vindem cât mai repede ca să primim banii pe program. Prețul e de 5 lei kilogramul”, spune Ion Popa, unul dintre legumicultorii din Iași care va primi banii în Programul „Tomata”.

Legumicultorii din Iași au cerut prelungirea termenului de depunere a documentelor justificative vânzării

Temperaturile scăzute din primăvară au creat o serie de dificultăți legumicultorilor înscriși în Programul „Tomata” astfel că plantele și-au încetinit dezvoltarea, iar fermierii au fost nevoiți să investească mai mult în sistemele de încălzire, în condițiile unor costuri ridicate pentru energia electrică și gazele naturale. Aceștia au solicitat prelungirea termenului privind depunerea documentelor justificative vânzării produselor și s-au făcut modificări la acest program, în favoarea legumicultorilor. Ieșenii ar trebui să primească 441.000 de euro, respectiv 94 de potențiali beneficiari din județul Iași, cu o suprafață de sere pe 42.500 de metri pătrați și solarii pe 147.258 de metri pătrați.

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar.

Producătorii din Iași primesc subvenții doar pentru o anumită cantitate de legume comercializată

Legumicultorii din Iași au venit cu propuneri, pentru programul de anul acesta, privind producția și perioada valorificării producției. Bugetul alocat acestui program, în anul 2022, este în valoare de 225 de milioane de lei. Legumicultorii din județ au solicitat ca în programul de minimis din acest an să fie introduse, pe lângă roșii, castraveți, vinete, ardei gras și varză și salata, spanacul, ceapa verde, ardeii, gogoșari, păstăile. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme, la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor.

Astfel, la salată, producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac 400 kg/1.000 mp sau 3.500 de kilograme/1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți. De la lansarea programului și până în prezent legumicultorii din Iași au obținut subvenții în valoare de aproape un milion de euro.