Modificări importante în traficul din Iași! Compania Iulius investește 5 milioane de euro în infrastructura rutieră din zona Sf. Andrei – HARTA
Proiectul anunțat de Iulius, care vrea să transforme mahalaua din Sf. Andrei pe modelul Palas, înaintează pe masa autorităților locale. Investiția de peste 335 de milioane de euro presupune atât extinderea Palas cu spații de birouri și de retail, cât și un nou proiect, de la zero, peste drum. Pe lângă creșterea pe segmentul office și noi parcuri pentru publicul larg, care vor schimba radical mizeria din spatele bisericilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare, sunt incluse și o serie de îmbunătățiri pentru circulație.
„Proiectul companiei IULIUS presupune investiții de peste 5 milioane de euro în lucrări de infrastructură, care vor avea un aport important la creșterea conectivității și accesibilității zonei”, se arată într-un comunicat de presă al Iulius.
Asta ar înseamna circa 11% din totalul sumei alocate de Fondul de Dezvoltare și Investiții pentru întregul județ, pentru proiecte de infrastructură rutieră și utilitară.
Ce măsuri sunt prevăzute pentru circulația din zonă?
Conform documentației pentru PUZ, în primul rând, va fi creat un nou drum de acces către strada Sf. Andrei. Mai exact, intersecția străzilor Anastasie Panu și Palat va fi legată de intersecția dintre străzile Sf. Andrei și Iancu Bacalu. Noua stradă va avea două benzi și sens unic, dinspre centru, spre Sf. Andrei. Strada Tănăsescu va fi lărgită și își va păstra dublul sens.
„În momentul de față, deși se circulă în ambele sensuri, lățimea străzii, de 3,5 m, este de o singură bandă”, se arată în document.
Propunerea ar fi ca și intersecția dintre strada Tănăsescu și strada Buzea să fie lărgită.
Pentru strada Iancu Bacalu este propusă circulație în sens unic, pe două benzi, dinspre intersecția cu Sf. Andrei către cea cu strada Splai Bahlui Mal Stâng.
„Încadrarea fluxurilor de autovehicule atrase/generate de amplasamentul noilor clădiri propuse, respectiv un număr maxim de 870 de vehicule/oră (estimat în ipoteza cea mai dezavantajoasă – respectiv considerând că toți utilizatorii din noul amplasament se deplasează dinspre/înspre amplasament către rețeaua urbană în același interval orar cel mai aglomerat, atât în cursul dimineții, cât și în cursul după amiezii) se poate face fără probleme, în varianta propusă de organizare a traficului, de către arterele de legătură directă cu rețeaua rutieră urbană și de către intersecțiile conexe”, se mai arată în documentația PUZ.
4.000 de locuri de parcare în centru
„Alte 50 de milioane de euro vor fi alocate amenajării a 1.500 de locuri în parcări subterane moderne, care, alături de spațiile disponibile în ansamblul Palas, vor face ca, în zona centrală, comunitatea să beneficieze de 4.000 de locuri de garare. Acestora li se adaugă și crearea a peste 500 de spații de parcare pentru biciclete”, spun reprezentanții Iulius.
În documentație este specificat faptul că va fi creată o cale de acces în parcarea subterană a clădirii înalte și direct din strada Palat, ceea ce va face să aibă două intrări și două ieșiri, cea de-a doua fiind din strada Sf. Andrei.
Piste de biciclete, în jurul proiectului
O facilitate importantă pentru încurajarea mersului pe bicicletă, unde Iașul nu stă prea bine, este amenajarea de piste pentru bicicletă. Acestea vor fi amenajate de-a lungul străzii nou-create, a străzii Iancu Bacalu și a străzii Buznea.
„Unul din punctele de forță este creșterea accesibilității și a permeabilității spațiale a amplasamentelor, prin generarea de noi conexiuni pietonal-ciclabile și lărgirea celor prezente între str. Palat și Splai Bahlui Mal Stâng. Se propun, de asemenea, amenajarea de noi piațete și spații cu acces public, cu rol de activare a străzii Sf. Andrei, arteră insuficient valorificată în prezent din cauza ofertei inexistente de spații de servicii”, mai arată documentația.