Modelul suedez și-a atins limitele: terapia intensivă nu mai face față

de: Echipa Bzi.ro
05:47, 14 dec. 2020

Suedia se confruntă cu o penurie de lucrători in domeniul sănătății, deoarece numărul de demisii crește din cauza situatiei generate de epidemia de Covid-19. Acum, celebrul „model suedez” și-a atins limitele, iar terapia intensivă nu mai face față.

Sineva Ribeiro, președinta Asociației Suedeze a Profesioniștilor din Sănătate, spune că situația este „teribilă”, potrivit Bloomberg.

Chiar înainte de primul val al pandemiei, din martie, a existat „o lipsă de asistenți medicali specialiști, inclusiv la ATI”, a spus aceasta.

Statisticile arată că chiar și țările cu sisteme de sănătăte performante se luptă să țină pasul cu criza Covid. Săptămâna aceasta, capacitatea de terapie intensivă a Stockholmului a atins 99%, provocând panica și solicitând ajutor din exterior.

Dar, chiar dacă sunt oferite mai multe paturi ATI, preocuparea mai mare este acum dacă Suedia are destui lucrători medicali cu abilitățile necesare pentru a avea grijă de cei mai bolnavi pacienți ai țării.

Ribeiro spune că deja în luna maimembrii sindicatului ei „au avertizat despre o situație de nesuportat”. Există mai puțini oameni calificați disponibili acum decât în ​​primăvară, „ceea ce face mai dificilă extinderea capacității ATI”, a spus ea.

Personalul a ajuns atât de disperat, încât consideră demisia ca singura ieșire, a spus Ribeiro. Un sondaj a arătat că, în 13 din cele 21 de regiuni din Suedia, demisiile din profesia medicală sunt acum în creștere față de acum un an, până la 500 pe lună.

Modelul suedez și-a atins limitele: terapia intensivă nu mai face față

Primarul județului Stockholm, Irene Svenonius, spune că situația este „extrem de tensionată”. Într-un interviu, ea a recunoscut că lucrătorii din domeniul sănătății sunt suprasolicitați și că este necesar să se adauge personal. „Există oboseală”, a spus ea.

Nu este sigur de unde va veni această capacitate suplimentară. Stockholm a cerut personal suplimentar de asistență medicală de la forțele armate suedeze, dar nu este clar dacă armata are resursele necesare pentru a ajuta. Între timp, peste 100 de angajați ai unui spital pentru copii ar fi fost redistribuiți în unități de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că copiii care urmau să primească o intervenție chirurgicală non-urgentă vor fi acum obligați să aștepte.

Sâmbătă, tara vecină Finlanda a declarat că este gata să ajute pacienții suedezi care au nevoie de terapie intensivă. Dar, înainte ca Suedia să apeleze la ajutorul vecinilor nordici, va încerca să utilizeze capacitatea ATI disponibilă în părți ale țării mai puțin împovărate, potrivit presei locale.

Îngrijorarea este că, în ciuda progreselor științifice care permit medicilor să înțeleagă și să trateze mai bine Covid-19, nu mai sunt suficienți profesioniști pentru a pune aceste cunoștințe în practică.

„Nu avem personalul care să o facă”, a spus Ribeiro. Ea a descris actuala criză medicală cu care se confruntă țara drept „fără precedent”.