Fostul vicepreședinte Gazprombank a fost găsit mort. Se pare că o dublă crimă şi sinucidere ar fi avut loc la Moscova, în data de 18 aprilie 2022. Conform informaţiilor furnizate de către anchetatori, fostul vicepreşedinte al Gazprombank, Vladislav Avaev , şi-a împuşcat soţia şi fiica înainte de a se sinucide.
Fostul vicepreședinte Gazprombank a fost găsit mort
La data de 18 aprilie, fostul vicepreședinte Gazprombank a fost găsit mort. Trupul neînsufleţit al acestuia, dar şi a membrilor familiei sale au fost găsite de o rudă a acestora, care nu a reuşit să ia legătura cu ei prin telefon. Fiind îngrijorată, femeia a decis să îşi viziteze rudele. Aceasta a găsit cadavrele fostului vicepreşedinte al Gazprombank şi ale soţiei sale, Elena, într-o singură cameră, iar cadavrul fiicei lor de doar 13 ani, Maria, a fost găsit într-o altă cameră.
Motivele incidentului sunt încă neclare, dar anchetatorii au ajuns la concluzia că a fost vorba de o crimă şi o sinucidere, deoarece Vladislav Avaev avea o armă în mână. În acest sens, Departamentul principal de investigaţii al Comitetului de Investigaţii al Rusiei pentru oraşul Moscova a confirmat informaţiile despre moartea bancherului şi a familiei sale.
Ulterior, s-a aflat că Vladislav Avaev se afla într-o dispută juridică cu soţia să pentru dreptul de a-şi creşte singur fiica Maria. Fostul preşedinte al Gazprombank a pierdut un proces, în timp ce soţia sa l-a retras pe celălalt. În luna octombrie a anului trecut, soţia lui Avaev a intentat un proces la tribunalul Nikulinsky. Femeia nu depusese oficial o cerere de divorţ, dar în decembrie, a retras procesul.
Amintim că Gazprombank este una dintre marile băncile ruse care nu au fost excluse din sistemul SWIFT odată cu impunerea sancţiunilor Vestului.
Băncile intră în noul pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene
Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că băncile intră în vizorul Uniunii Europene. Sancţiunile viitoare pregătite de Uniunea Europeană Rusiei includ în mod special domeniul bancar, în special Sberbank, cea mai mare bancă din ţară . Într-un interviu acordat duminică, 17 aprilie, Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a precizat că pe lângă bănci, va fi vizat şi petrolul.
„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rusesc. Şi, desigur, există probleme energetice”, a spus Ursula von der Leyen.
Până în acest moment, Uniunea Europeană a scutit cea mai mare bancă a Rusiei de rundele anterioare de sancţiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plăţi pentru petrolul şi gazele ruseşti, pe care ţările Uniunii Europene le cumpără în ciuda conflictului din Ucraina.
Șefa Comisiei Europene a mai menţionat că Uniunea Europeană lucrează la ”mecanisme inteligente”, astfel încât petrolul să poată fi inclus şi în următoarele sancţiuni.
”Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este că (preşedintele rus Vladimir) Putin colectează preţuri şi mai mari pe alte pieţe pentru livrări care altfel ar merge către UE. Prioritatea principală este reducerea veniturilor lui Putin”, a spus Ursula von der Leyen.
De asemenea, reamintim că fostul vicepreședinte Gazprombank a fost găsit mort în data de 18 aprilie anul curent.