Mituri înfiorătoare despre carnea roșie

de: BZI.ro
08:00, 21 ian. 2020

Mituri înfiorătoare despre carnea roșie. Un grup de oameni de știință spune că reducerea cărnii roșii și procesate este o prioritate esențială pentru sănătatea ta și a planetei.

Mitul: Carnea roșie este bună pentru sănătate

Studiile observaționale pe termen lung ale bolilor de inimă, cancerului sau decesului și studiile controlate ale factorilor de risc precum colesterolul din sânge, glucoza și inflamația sugerează că un aport modest de carne roșie neprocesată este relativ neutru pentru sănătate.

Așadar, deși o porție ocazională de friptură poate să nu vă înrăutățească sănătatea, totodată nu o va îmbunătăți. Și, prea mult fier, care conferă cărnii roșii culoarea, poate explica de ce carnea roșie crește riscul de diabet de tip 2. Consumul cărnii roșii deseori și consumul de carne procesată chiar și ocazional, este, de asemenea, puternic legat de cancerul colorectal.

Mituri înfiorătoare despre carnea roșie. Mitul: ar trebui să acordați prioritate cărnii slabe

Timp de zeci de ani, îndrumările dietetice s-au concentrat asupra cărnii slabe, din cauza conținutului lor mai scăzut de grăsimi, grăsimi saturate și colesterol. Dar acești nutrienți nu au asocieri puternice cu atacuri de cord, cancer sau alte afectiuni.

Alți factori par mai importanți. Carnea prelucrata, cum ar fi slănină, mezeluri, salamuri, conțin niveluri ridicate de conservanți. Sodiul, de exemplu, crește tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral, în timp ce organismul transformă nitriții în nitrosamine care provoacă cancer.

Mituri înfiorătoare despre carnea roșie. Mit: Concentrați-vă pe o dietă „bazată pe plante”

În primul rând, nu toate alimentele pe bază de animale sunt rele. Carnea de pasăre și ouăle par relativ neutre. Produsele lactate pot avea beneficii metabolice, în special pentru reducerea grăsimilor corporale și a diabetului de tip 2. Și fructele de mare sunt legate de mai multe beneficii pentru sănătate.

În schimb, multe dintre cele mai proaste alimente sunt pe bază de plante. Luați în considerare orezul alb, pâinea albă, cartofii prăjiți, cereale rafinate pentru micul dejun, fursecuri și așa mai departe. Aceste alimente au un conținut ridicat de amidon și zahăr rafinat.

Asadar o dietă „pe bază de plante” nu este implicit sănătoasă. Depinde de ceea ce alegi să mănânci.

Mit: Carnea de vită hranită cu iarbă este mai bună pentru sănătatea ta

Animalele obișnuite mănâncă o combinație de furaje (iarbă, leguminoase) plus fân cu porumb adăugat, soia, orz sau cereale. Animalele mănâncă în primul rând, dar nu exclusiv, furaje.

Mituri înfiorătoare despre carnea roșie. Fapt: Carnea procesată este proastă pentru sănătate

Carnea prelucrată conține conservanți problematici. Chiar și cele etichetate „fără nitrați sau nitriți adăugați” conțin pudră de țelină fermentată bogată în nitriți.

În afară de sodiu si nitriți, carnea prelucrată poate conține și alte substanțe cancerigene, produse prin afumat, prăjit sau la grătar la temperaturi ridicate. Acești compuși pot nu numai să dăuneze persoanei care mănâncă aceste produse; ele pot, de asemenea, să traverseze placenta și să facă rău unui făt.

Fapt: O dietă fără carne nu este, de la sine, o dietă sănătoasă

Majoritatea bolilor legate de dietă sunt cauzate de prea puține alimente care promovează sănătatea, cum ar fi fructe, nuci, semințe, fasole, legume, cereale integrale, uleiuri vegetale, fructe de mare și iaurt. Problemele suplimentare de sănătate provin din excesul de sodiu și alimente ultraprocesate, bogate în sare, amidon rafinat sau zahăr adăugat. În comparație cu acești factori majori, evitarea sau ocazional consumul de carne roșie neprocesată, de la sine, are implicații modeste asupra sănătății.