Mituri demontate despre pilula de a doua zi! Când și de câte ori se ia
Pilula de a doua zi este o metodă de contracepție de urgență la care se poate apela pentru a reduce șansele instalării unei sarcini nedorite, când eventualele metode contraceptive folosite în mod regulat nu asigură protecția necesară.
Pilula de a doua zi conține o doză ridicată de hormoni, cel mai frecvent levonorgestrel, care poate preveni sau întârzia ovulația, ceea ce face ca fertilizarea să nu se întâmple sau să fie mai puțin probabilă.
Mituri demontate despre pilula de a doua zi
Primul mit este că pilula de a doua zi conține o cantitate mare de hormoni, deci dăunează organismului. Nu este nimic mai fals! Anticoncepționalele conțin doze mici de hormoni care mimează acțiunea hormonilor naturali din corpul femeii, precum estrogenul și progesteronul. Scopul administrării lor este de a împiedica apariția unei sarcini nedorite, dar cu menținerea unui ciclu lunar stabil.
Un ciclu stabil este definit prin lipsa sângerărilor menstruale când femeia ia pilula și prezența sângerării moderate lunar în zilele de pauză ale anticoncepționalelor orale.
Folosirea îndelungată a pilulelor duce la infertilitate. Fals! Pilulele contraceptive nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Pilula nu întârzie revenirea fertilității femeii după oprirea utilizării acesteia. De reținut faptul că, de regulă, sarcina decurge mai bine cu cât femeia este mai tânără, așadar, atenție la acest aspect.
Pilulele cauzează avort. Fals! Dacă sarcina este deja instalată, nici anticoncepționalele, nici pilula de a doua zi nu au niciun efect. Studiile de specialitate confirmă faptul că pilulele nu întrerup evoluția unei sarcini și nu afectează fătul.
Pilula de a doua zi protejează de sarcină până la următoarea menstruație. Fals! Pilula de a doua zi este metoda contraceptivă de urgență care, folosită în maximum 72 de ore, cea mai mare eficiență este în primele 24 de ore, de la contaxtul sexual neprotejat, blochează ovulația pentru a evita o sarcină nedorită. După această perioadă, riscul de sarcină este la fel de mare ca înainte de administrarea pilulei.
De ce nu poți folosi această pastilă în fiecare lună
Atunci când iei mai multe pilule contraceptive de a doua zi într-un interval scurt de timp, acest lucru te poate afecta în mai multe moduri.
În primul rând, deoarece aceste pastile conțin o doză ridicată de hormoni, îți pot pertuba echilibrul hormonal natural al corpului. De aici există posibilitatea ca o serie de efecte secundare neplăcute, cum ar fi greața, vărsăturile, durerile de cap, oboseala, modificări ale ciclului menstrual sau sângerări neașteptate, să apară.
De asemenea, administrarea repetată a pilulei de a doua zi poate crește riscul de sarcini extrauterine și apariția chisturilor ovariene, care pot fi periculoase pentru sănătatea ta. Sarcina extrauterină poate apărea atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, în loc să se dezvolte în interiorul său și pot necesita inervenții medicale de urgență.
În plus, administrarea frecventă a pastilelor de a doua zi poate afecta și eficiența contracepției pe termen lung. În loc să fie utilizate ca metodă de prevenire a sarcinii în mod regulat, aceste pastile ar trebui să fie considerate doar o opțiune de urgență, atunci când celelalte metode de contracepție au eșuat sau nu sunt disponibile.
Deși pilula de a doua zi vine cu mari avantaje, aceasta trebuie utilizată responsabil și cel mai bine pentru tine ar fi să o iei la recomandarea medicului specialist, mai ales dacă nu este prima dată când o folosești.