Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește 80 milioane lei în palatul „Mihai Sturza” din centrul Iașului! Monument istoric, imobilul este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”

de: Valentin Hutanu
02:00, 31 iul. 2020

Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește câteva milioane de euro în istoricul Palat „Mihai Sturza” din Iași! Acesta va fi reabilitat și restaurat cu 80 milioane lei, bani proveniți de la Guvernul României și din fondurile Mitropoliei. Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură este depus proiectul intitulat „Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului – fostul Palat «Mihai Sturza» în Municipiul Iași, strada Cloșca, nr. 9, monument istoric IS-II-m-B-03808”

Celebru monument istoric, Palatul „Mihai Sturza” din Iași intră într-un amplu proces de reabilitare și restaurare! Mitropolia Moldovei și Bucovinei investește 80 milioane lei. Imobilul „Mihai Sturza” este actualul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Chiar în aceste zile, proiectul este în discuție spre a fi aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași. Acesta este în faza de Proiect Tehnic (PR), respectiv de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC). Proiectați sunt: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Filip Ciobănașu, ing. Ioan Rotărescu și ing. Ciprian Scutaru. Elaborator este S.C. Arc Design S.R.L., iar beneficiar Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor prin ing. Mircea Precupan.

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza” Iași

Guvernul va asigura o sumă de 76,1 milioane lei, iar Mitropolia Moldovei va aloca 4,3 milioane lei în reabilitarea Palatului „Mihai Sturza” Iași. Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Urmează organizarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de către Compania Națională de Investiții (CNI). Vor fi realizate lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). Vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă.

Fostul Palat domnesc al lui Mihai Vodă Sturza, actual sediu pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”

Documentele de arhivă arată că imobilul a fost Palatul domnesc a lui Mihai Vodă Sturza, domnitor al Moldovei între anii 1834 și 1849. Palatul a fost construit pe locul caselor vornicului Ilie Sturza, arse la 1683 și ale Vistiernicului Grigoraș Sturza, tatăl lui Mihai Sturza. În 1891 se ridică, lângă vechea clădire, și cele două aripi laterale, iar la finalizarea lucrărilor, în 1893, Seminarul Mitropolit „Veniamin Costachi” se mută în clădirea proaspăt renovată, fiind vizitată în octombrie 1897 de Carol I și Regina Elisabeta.

„În perioada 1916-1918, fostul Palat domnesc a servit ca Spital de răniți cu nr. 272, iar mai apoi Spital Brâncovenesc, iar între ianuarie – aprilie 1918, clădirea a fost folosită pentru a-i caza pe parlamentarii aflați în refugiu. Este avariată la cutremurul din 10 noiembrie 1940 și reparată în 1941, dar în 26 iunie are loc un raid aerian sovietic, când centrul orașului este bombardat și 3 bombe lovesc aripa dreaptă a fostului Palat. Școala intră în lichidare, iar clădirea este dată Școlii Tehnice economico-financiare de fete din Iași. În această clădire au funcționat mai târziu Politehnica și Conservatorul, iar după 1990, clădirea fostului Palat a revenit Facultății de Teologie Ortodoxă Iași”, se arată în documentele din arhiva DJC Iași.

Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iași s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, facultate

Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iași s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), facultate membră, cu drepturi și obligații depline. Inițial, facultatea a funcționat în spațiul Primăriei, după care, începând cu 1993, în clădirea fostului Seminar „Mitropolit Veniamin Costachi”, construit pe locul reședinței prințului Grigore Sturza. Astăzi, singura facultate de teologie din Nord-Estul României, formează nu numai preoți, ci și specialiști în mai multe domenii, pe cele patru direcții de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate niveluri de studiu: Licență în Teologie, Master în Teologie și Doctorat în Teologie. Numărul tinerilor care studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Staniloae” din Iași este de peste 1.000.