Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cumpărat teren cu 1.000 de euro/mp! O familie din Iași a dat lovitura cu o suprafață mică. Urmează să fie construită o parcare subterană – FOTO
O famile din Iași a reușit să obțină un preț record pentru o bucată de teren amplasată pe strada Colonel Langa, chiar în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Tranzacția a fost perfectată la începutul anului 2021. Fețele bisericești au plătit și 1.000 euro/mp
Achiziții de ultimă oră pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La intersecția străzilor G.M. Cantacuzino – Colonel Langa, Mitropolia a achiziționat mai multe suprafețe de teren pentru edificarea unui proiect mai vechi, și anume o parcare subterană. Proiectul a fost analizat în trecut, în anul 2011, în Comisia de Urbanism, dar nu a fost avizat. Și asta pentru că arhitectul nu a explicat câte locuri de parcare vor fi amenajate, dar și pentru că terenul nu se afla în totalitate în proprietatea Mitropoliei.
La începutul lunii ianuarie 2021, Mitropolia a încheiat o tranzacție care să mărească suprafața de teren disponibilă. Astfel, a fost contactată familia Ferestrăuariu, proprietară pe o parcelă în suprafață de 225 de metri pătrați. Vasile și Maria Ferestrăuariu au negociat la sânge și au obținut un preț foarte bun. Mitropolia a achitat pe loc nu mai puțin de 225.000 de euro, pentru o suprafață de doar 225 de metri pătrați. Astfel, negocierile au condus la un preț de 1.000 de euro/mp. Contractul dintre cele două părți a fost semnat pe data de 22.01.2021. Terenul menționat a avut rolul de servitute pentru clădirile aflate în zonă. De precizat că, în ultimii doi ani, terenurile din zona Sf. Andrei, aflată într-un proces de dezvoltare imobiliară, au fost tranzacționate și cu 2.000 de euro/mp. Din informațiile deținute de reporterii „BZI”, proiectul cu parcarea subterană va fi readus în atenția autorităților în perioada următoare.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a primit o sumă importantă de la Compania Națională de Investiții
Investițiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu se opresc aici. De data asta, cu fonduri puse la dispoziție de Compania Națională de Investiții, va fi reabilitată Facultatea de Teologie Ortodoxă, din clădirea fostului Palat „Mihail Sturdza”. La finalul lunii aprilie 2021, a fost lansată licitația pentru realizarea lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de 46.396.319 lei, fără TVA, aproape 10 milioane de euro.
„Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași funcționează în fostul «Palat Sturdza» începând din anul universitar 1993-1994. În această clădire, emblematică pentru orașul Iași, a funcționat în decursul istoriei cel mai valoros Seminar Teologic, «Veniamin Costachi», pe care academicianul Constantin Erbiceanu l-a numit «Sorbona românilor». În cadrul facultății funcționează patru specializari la nivel de licență (Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Socială și Artă sacră), cinci programe de master și Școală Doctorală. Pentru cei aproximativ 1.000 de studenți (la toate ciclurile de învățământ) se folosesc douăzeci și trei de săli de cursuri, seminarii și laboratoare. La acestea se mai adaugă patru cabinete pentru cadrele didactice, capela pentru practică liturgică a studenților și sala de consiliu profesoral. Din cauza vechimii clădirii, a seismelor care au avut loc și a lucrărilor de igienizare, se impune cu necesitate consolidarea și modernizarea clădirii”, se arată în descrierea clădirii.
Primăria Iași a încercat să ofere terenul de pe bulevardul Independenței pentru construirea unei parcări subterane
Pe lângă inițiativa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de a construi o parcare subterană, a apărut și proiectul Primăriei Iași. Autoritățile locale au pus la dispoziție terenul de de pe bulevardul Independenței, amplasat chiar în fața Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa”. Terenul pus la dispoziție de Primăria Iași este de 5.279 de metri pătrați, cu deschidere mare spre bulevardul Independenței. Conform unui raport de evaluare, s-a stabilit o redevență anuală de 182.655 de euro, durata contractului fiind de 25 de ani. La final de contract, Primăria ar urma să încaseze cel puțin 4,5 milioane de euro.
Terenul poate fi folosit de investitori doar pentru construirea unei parcări subterane, cu o capacitate maximă de 500 de locuri. Licitația pentru concesionarea terenului a fost organizată de mai multe ori, dar nu s-au prezentat ofertanți. Participanții la procedură aveau obligația de a achita o taxă de participare de 9.135 de euro și o garanție de participare de 54.800 de euro. Dacă pe timpul lucrărilor urmau să fie descoperite, suprafața concesionată urma să fie recalculată, la fel și în cazul redevenței.