Prima pagină » Local » Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ales cei doi candidaţi pentru funcţia de episcop vicar al Iaşului EXCLUSIV, UPDATE

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ales cei doi candidaţi pentru funcţia de episcop vicar al Iaşului EXCLUSIV, UPDATE

03 feb. 2021, 13:37,
în Local

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ales cei doi candidaţi pentru funcţia de episcop vicar al Iaşului. Conform unor surse din cadrul cancelariei mitropolitului IPS Teofan, cei doi candidaţi pentru această funcţie sunt Arhimandritul Horia Nichifor, stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008 şi Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi Arhimandritul Ioan Harpă, exarhul mănăstirilor din zona Botoşanilor şi stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoşani.

Update: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor a trasnmis un comunicat oficial în această seară:

În cadrul ședinței a fost aprobată tematica pentru obținerea gradului I în preoție, au fost discutate unele probleme disciplinare, precum și alte subiecte ce țin de viața bisericească din Moldova. De asemenea, în cadrul aceleași întruniri au fost avizate propunerile în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În după amiaza zilei de 2 februarie 2021, la reședința mitropolitană din Iași s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cadrul ședinței a fost aprobată tematica pentru obținerea gradului I în preoție, au fost discutate unele probleme disciplinare, precum și alte subiecte ce țin de viața bisericească din Moldova. De asemenea, în cadrul aceleași întruniri au fost avizate propunerile în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Au fost propuși doi candidați: Părintele Arhimandrit Nichifor Horia, Stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, Stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoșani și Exarhul mănăstirilor din zona Botoşanilor.

Cine este Arhimandritul Horia Nichifor (foto 1)

Originar din Brăila, părintele Nichifor Horia a absolvit Facultatea de Mecanică – specializarea „Maşini Termice”, din cadrul Universităţii din Galaţi. În perioada 1993-1997 a urmat cursurile de Teologie Pastorală ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. A susținut doctoratul la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, disciplina Teologie Liturgică.

A fost uns în monahism în decembrie 1995, iar în februarie 1996 a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2001 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2004 a fost hirotesit protosinghel, iar în 2008 arhimandrit. În 2007 (martie-iulie) a fost secretar al sectorului Exarhat – Arhiepiscopia Iaşilor. E stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008 şi Exarhul administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor din 2009. Este autorul mai multor studii şi articole teologice.

Cine este Arhimandritul Ioan Harpă (foto 2)

Părintele Ioan Harpa este exarhul mănăstirilor din zona Botoşanilor şi stareţ al Mănăstirii Popăuţi din Botoşani.

Viețuiește la Mănăstirea Popăuți de 23 de ani și este stareț de 10 ani. A venit de la Pângărați, din Neamț, ca un monah începător, dar a devenit repede unul dintre duhovnicii cu mare căutare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024