Problema restului de la automatele de bilete este în continuare, iar călătorii primesc un voucher în loc de bani. Situația nu se va rezolva prea curând, anunță compania
Călătorii nu primesc restul de bani, ceea ce reprezintă o problemă, deoarece, dacă vor să folosească suma respectivă, trebuie să meargă la sediul companiei ca să recupereze banii. Automatele din stații nu eliberează rest, ci un voucher. Oamenii evită să le folosească, însă de cele mai multe ori sunt nevoiți.
Călătorii din Iași cumpără bilete și nu mai primesc rest
Călătorii de la CTP sunt puși într-o postură complicată când trebuie să își cumpere un banal tichet pentru o călătorie. În ultimii ani, au fost scoase chioșcuri de bilete și au fost introduse automate. În luna decembrie 2023, prețul s-a majorat la 3,5 lei, iar de atunci au apărut problemele. Automatele nu mai eliberează rest, ci un voucher care poate fi folosit ulterior, însă oamenii nu îl folosesc și plătesc mult mai mult de cele mai multe ori.
De asemenea, mai este o problemă faptul că procedura de a cumpăra un bilet este prea complicată, instrucțiunile nu sunt foarte clare, iar oamenii care nu cunosc au dificultăți. Meniul trebuie accesat din butoane, iar până la eliberarea tichetului durează 2-3 minute. În cazul în care cineva are doar 10 lei și își cumpără un bilet, atunci primește un voucher de 6,5 de lei, iar călătorul este obligat să îl folosească tot la CTP.
„Cred că am folosit o dată sau de două ori acele automate, mi se pare că durează prea mult așa că prefer să folosesc cardul cu aplicația pe telefon, este mai simplu pentru mine”, a precizat Elena, o călătoare de la CTP.
Ieșenii evită să folosească aceste automate din cauza problemelor și preferă să aleagă plata cu cardul. Totuși, sunt oameni care nu au această posibilitate sau ce sunt veniți din afara orașului și vor să călătorească cu transportul public.
„Mai iau și bilete când nu am bani pe card, însă se întâmplă să nu am cât trebuie și plătesc mai mult. Anul trecut, știu că dădeau rest, însă acum îți dau un voucher. Sincer vă spun, nu am folosit niciodată un voucher, mereu le pun prin ghiozdan sau în buzunar, uit de ele și ulterior le arunc. Deci, dacă stau să mă gândesc, eu uneori plăteam cu un leu sau doi mai mult pe bilet fără să realizez. Asta este furt”, a spus Lucian, un tânăr din Iași.
Situația nu se va schimba
În ceea ce privește restituirea restului de bani, problema nu se va rezolva prea curând. Compania care asigură comercializarea nu are suficiente monede de 50 de bani.
„Din păcate, această problemă nu o vom putea rezolva, deoarece băncile nu ne pot asigura necesarul de monezi de 50 de bani. Astfel, oamenii trebuie să folosească acele tichete voucher. În cazul în care vor banii înapoi, pot merge la companie, să primească banii cash sau pot să ceară un transfer bancar. Luna aceasta vom introduce plata cu cardul la toate automatele de bilete, astfel să încurajăm oamenii să folosească această metodă. Nu cred că în viitorul apropiat se va rezolva această situație”, a precizat Dan Cernea, reprezentantul companiei EPIN, firma care deține automatele de bilete ale CTP.
Cu alte cuvinte, firma te obligă să faci și un drum la sediul CTP ca să încasezi contravaloarea voucherului, dacă nu îl folosești. Astfel, oamenii sunt nevoiți să găsească soluții când vor să cumpere bilete, iar în cazul în care nu au card, un lucru banal devine extrem de complicat.
„Mai sunt și oameni care vin cu vouchere la noi ca să le restituim banii. Am discutat și noi cu băncile și nu ne pot oferi suficiente monezi pentru rest. Noi am găsit o soluție cu aceste vouchere, decât să fie forțați oamenii să cumpere doar cu bani ficși. În toamnă, vrem să începem să eliberăm și noi cartelele pentru sistemul de e-ticketing”, a transmis Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.
Procedura pentru achiziționarea de bilete în Iași este prea complicată la automatele din stații, iar călătorii nu au ce face cu voucherele pe care le primesc în locul banilor.
Probabil ca a fost o licitatie pentru achizitionarea automatelor. Cine plm a intocmit caietul de sarcini fara sa prevada restituirea restului in numerar? Asta au cerut, asta au primit. Ori, cel mai probabil, se stia dinaintea licitatiei cine o va castiga si cu ce ragalii de aparate. Acum sa raspunda ala care a intocmit caietul de sarcini al licitatiei. Si sa dea banii inapoi, ca sa poata fi licitate aparate moderne.
Sunt si autobuze sau tramvaie in care nu poti cumpara nici cu cardul bilet. Ctp=💩
Cel mai tare este ca automatele de bilete nu dau rest. Un bilet costa 5 lei in loc de 3,50. Mai nou scrie pe van că moare că nu dau rest. Deci ori dai 5 lei in loc de 3,50 orice plătești amendă.
Am pus 5 lei ,s a eliberat bilet de 3.5.Restul l a înghițit CTP ul.Asta inseamna furt!
Vaucherul are o serie din 6 cifre parca. Introduceti seria plus diferenta cash la urmatoarea tranzactie. Sau daca suma de pe vaucher e mare , introduceti doar seria.
o alta problema am vrut doua bilete am introdus 6 lei si am vrut sa mai pun doua monede de 50 bani si nu a primit automatul si nu am primit nici cele doua bilete nici vaucher nici nimic am sunat la numarul afisat a raspuns o doamna foarte dragut a vorbit si au zis ca voi fi contactata de cineva nu stiu cine e acel cineva ca a trecut o saptamina si nu am fost contactata de nimeni si daca ma urcam in tranvai si venea controlul cred ca nu as fi avut intelegere din partea controlorilor
Deci automatul nu este BUN. Cine l a comandat si nu a fost in stare sa l verifice inainte de achizitie
:
Ori este corupt de fabricant.
Ori diferenta incasata merge la membrii Consiliului de Administratie.
Va spun eu: nu. Am primit amenda ca nu mergea compostorul. Ei nimic ca nu le merg aparatele sau alea de bilete. Javre. Politia trebuie sesizata
@Plm, asa-i ca habar n-ai ce vorbesti? Automatele in cauza sunt ale unei firme private, care se intampla sa vanda si bilete de transport in comun, pe langa cartele de reincarcare telefon s.a.m.d. Si da, chiar este o mare problema cu lipsa monedelor de 50 de bani. Daca nu ma crezi, intreaba companiile care administreaza automate (fie de bilete, fie de bauturi).
Solutii?
1) restul sa fie oferit pe un voucher care sa poata fi folosit la o achizitie ulterioara
2) automatul sa accepte doar plata exacta si cu asta basta… sa-ti refuze tranzactia si sa-ti returneze banii daca nu pui fix cat pretul unui bilet
3) nea Mugurel de la BNR sa se apuce de stantat noi monede de 50 bani, sau poate chiar sa introduca in circulatie si moneda de 1 Leu
Bugetar o viață întreagă, Mihai Chirica a acumulat o avere impresionantă, imposibil de justificat din veniturile de director tehnic, viceprimar și primar al Iașului. Mare parte din proprietățile imobiliare au fost trecute pe numele rudelor, tocmai pentru a disimula bogăția. Domeniul de vacanță de la Frasin (Suceava) este pe numele firmei fratelui, terenul și casa de lângă Bolta Rece a încercat să le mascheze pe fiul său, mezinul. O a treia vilă le-a lăsat-o celor două fiice din cea de-a doua sa căsătorie.Nici vila de lux în care stă acum nu e pe numele lui Chirica, ci pe al soacrei sale, domiciliată în Târgu Neamț.
Sursa banilor e a doua parte a discuției: fratele nu avea niciun control în firmă, Chirica și soția au avut drept de semnătură, partenerii de afaceri au fost firme din siajul Primăriei. Mama septuagenară a lui Chirica a dat un tun imobiliar în Copou, iar primarul a primit o donație bănească de la un unchi generos, tocmai pentru a justifica o casă.
AVEREA COMPLETĂ si ascunsa a primarului Chirica.
Și-a luat apartament cu 3 camere pe Independenței la preț de 2 camere în Dancu.
Și-a luat o vilă de 240 mp în Tudor Neculai cu doar 39.000 de euro! Banii i-ar fi împrumutat de la unchiul său, un umil pensionar.
Și-a luat o altă vilă în Galata, unde firma soacrei plătea chiria.
N-a trecut mult timp și s-a mutat în altă vilă din același complex, tot soacra fiind, oficial, cea care plătește ratele.
Și-a făcut în mare secret un domeniu de 1 milion de euro la Frasin (Suceava) pe numele fratelui său, care e simplu muncitor cu salariu de 600 de euro/lună.
Pe numele copilului care avea doar 11 luni, Mihai Chirica a cumpărat, în 2018, o vilă și un teren în Sărărie, mai sus de Bolta Rece.
A mascat tranzacția dar l-a prins REPORTER DE IAȘI. Acolo, primarul a făcut proiectul unui conac de 860 mp! Milioane de euro care nu pot fi justificate.
Mihai Chirica este candidat deși e de două ori trimis în judecată pentru corupție. Unul din dosare se judecă deja pe fond și s-ar putea încheia în 2025.
Toată averea lui Chirica e ascunsă pe rude care nu pot justifica acești bani. ANAF și Justiția nu l-au deranjat…
MERGETI LA VOT DAR NU VA IROSITI VOTUL ! DATI VOTUL CUI ARE SANSE REALE SA-L INVINGA PE CHIRICA ! Chirica a construit o adevarata mafie cu dezvoltatorii imobiliari, cu directorii de la societatile unde actionar este CL, cu firmele carora le aloca bani pe banda rulanta in contractele cu primarie. Nu mai vorbesc de neamurile si pilele angajate in primarie si peste tot. El de aici isi alimenteaza toata averea. Dezvoltatorii imobiliari au fost la cumatria baitului primarului si au cotizat din greu la cei 125.000 euro strinsi de primar. Unde ati mai vazut ca la o petrecere sa se stringa atitea bani ?
Mergeti la vot dar nu va irositi votul ! Dati votul cui are sanse reale sa-l invinga pe Chirica ! Sint multi candidati, unii au si valoare, insa nu toti au sansa ca sa-l invinga pe acest cap al mafiei imobiliare si a tuturor furaciunilor care tin orasul in mediocritate si fara investitii importante in parcari, reducerea poluarii, piete agroalimentare civilizate, sosea de centura etc…
Ar fi mai simplu sa fie tonete de bilete in statiile de tramvai/autobuz. Sa se poata plati atat cash cat si cu cardul pentru achizitionarea biletelor. Si n-ar mai fi atatea probleme.
Voucerele le-am aruncat că doar pentru 50 de bani sau 1,50 lei nu era să mă duc la ei la asediu. Mai mult e drumul si timpul pierdut.
Cel care spui sa mergem la vot si sa nu irosim votul, pe cine sa votăm? Lehamite cu asemenea propuși….
Voucerele le-am aruncat că doar pentru 50 de bani sau 1,50 lei nu era să mă duc la ei la sediu. Mai mult e drumul si timpul pierdut.
Cel care spui sa mergem la vot si sa nu irosim votul, pe cine sa votăm? Lehamite cu asemenea propuși….
@asdasd: ai dreptate. Din articol nu rezulta foarte clar cum ca automatele ar fi operate de o alta companies. In cazul asta banii nereturnati raman in contul firmei si nu al ctp-ului. Fiind vorba de cash, nu cred ca sunt fiscalizati.
Pai mai bine v-ar pune 5 lei biletul sa nu va mai de nici macar acel voucher, il loc de rest. La cat de inapti sunteti sa refolositi un amarat de voucher, vai mama voastra si „mai miroase si a teapa” :)))
De patru ori (nu in aceeasi zi) am pus bani in automatul de bilete, dar nu erau bilete in automat.
Nu am primit nici bilete nici banii pe care i-am dat.