Mircea Manolache atacă pentru interesele personale! Și-a trimis avocatul să facă circ la primărie, pentru ca un proiect imobiliar să fie blocat în Tătărași! Miza este simplă: să pună mâna pe teren aproape gratis – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 20 aug. 2024

Mircea Manolache vrea să blocheze un proiect imobiliar din cartierul Tătărași. Acesta face presiuni uriașe, prin interpuși, ca dezvoltatorul să-i vândă terenul cu un preț derizoriu

Proiectul fostului handbalist Marius Bondar, administrator al firmei ESB Investment SRL, bate pasul pe loc din cauza intervențiilor PSD-istului Mircea Manolache, consilier județean PSD. Cel din urmă caută tot felul de tertipuri ca Planul Urbanistic Zonal de pe strada Gălățeanu nr. 1, din cartierul Tătărași, să nu fie aprobat. Controversatul politician face presiuni ca Marius Bondar să renunțe la proiect și să îi vândă terenul pentru o sumă derizorie.

Mircea Manolache, consilier județean PSD,  blochează proiectul imobiliar, din Tătărași, a fostului handbalist Marius Bondar

ESB Investment SRL este societatea care deține un teren cu suprafață de 3.125 de metri pătrați, în cartierul Tătărași pe strada Gălățeanu, numărul 1. Firma este administrată de mai mulți oameni de afaceri cu cetățenie germană și de handbalistul Marius Bondar. Acesta din urmă a cumpărat parcela în anul 2020 de la Gabriel Popovici pentru suma de 710.000 de euro, adică 225,1 euro pe metru pătrat. Marius Bondar a inițiat, încă din anul 2022, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex de locuințe colective, în cartierul Tătărași. Însă Mircea Manolache, împreună cu mai mulți vecini, nu au fost de acord cu proiectul care prevedea construirea a trei blocuri. În cursul zilei de ieri, 19 august 2024, la Primăria Iași a avut loc dezbaterea publică a documentațiilor de urbanism, în cadrul căreia au participat atât arhitectul societății ESB Investment SRL, Marian Jan Chirița, cât și Gabriela Gheorgiu, avocatul firmei, Marius Bondar, administratorul societății și avocatul familiei Manolache, David Păduraru alături de mai mulți vecini care locuiesc în zonă.

„Noi am respectat exact condițiile tehnice date de urbanism. Am venit, mai întâi, cu o propunere care se înscria în regimul de înălțime P+3E, P+6E, P+4E, P+5E retras. În urma discuției cu dumneavoastră (n.r. cu vecinii), am luat decizia și am modificat proiectul – l-am redus. Venim, acum, cu o clădire care are P+2E+1E retras. Vom face și niște terase la ultimul etaj. Practic, am înjumătățit de la aproximativ 90 – 100 de apartamente și am ajuns undeva la 60 de apartamente. Respectăm PUG-ul Iașului, respectăm Legea 350, respectăm orașul”, a spus Marian Jan Chirița.

În același sens, Marius Bondar a adăugat faptul că, după prima dezbatere publică, acesta a ținut cont de propunerile vecinilor și a micșorat proiectul.

„După prima dezbatere, v-am ascultat ofurile, să spun așa. Am decis cu domnul arhitect că așa este corect, să reducem proiectul la P+2E+1E retras. În zonă, sunt foarte multe clădiri P+2. Avem toate avizele, inclusiv cel de la circulație aprobate”, a intervenit Marius Bondar.

Avocatul familiei Manolache a căutat tot felul de variante pentru a amâna proiectul

Prezent în cadrul întâlnirii, avocatul familiei Manolache, Davin Păduraru, a căutat toate metodele posibile ca proiectul să bată pasul pe loc. Acesta a inventat scuze, susținând că documentele de pe platforma Primăriei Iași nu au putut fi deschise. Într-o luptă continuă, ca la a doua dezbatere a PUZ să nu se concretizeze nimic, David Păduraru a încercat să găsească tot felul de motive, inclusiv cu privire la căile de acces.

”Proiectul pe site-ul Primăriei nu a funcționat, tocmai de asta nu am putut veni cu temele făcute, să spunem așa. Nu funcționa. Va fi o problemă la calea de acces, nu cred că vă convine să faceți parcare subterană. Vi se pare că acea cale de acces ar fi capabilă să preia traficul? Vizibilitatea de la linia de tramvai, din zonă, va fi redusă. Poate, inițial, prin PUG, acesta a fost conceput pentru CA din vina, probabil, a altor arhitecți, care nu au specificat că dacă oamenii își construiesc case acolo, în timp, vor putea să apară și blocuri de P+6. Solicitarea noastră este să avem și noi 30 de zile la dispoziție, cu toată documentația, pentru a o studia. Nu a funcționat să putem descărca documentele. Eu nu cred că pe strada aceia va putea încăpea o mașină de pompieri dacă mai parchează cineva acolo. Eu nu am văzut complex care să aibă suficiente locuri de parcare. Nu puteți oferi garanția că toți cei care își vor lua apartamente, își vor achiziționa și suficiente locuri de parcare. În esență, sunt complexe de locuințe unde sunt mai multe mașini față de locurile de parcare”, a spus David Păduraru, avocatul familiei Manolache.

În același sens, acesta a cerut, insistent, o amânare pentru a putea studia noua documentație și pentru a putea trimite propunerile pentru viitorul proiect, care urmează să fie realizat în cartierul Tătărași.

„Cred că, dacă peste 30 de zile, dacă formulăm în scris toate sugestiile și ne revedem într-o altă dezbatere, am putea ajunge la un consens. Nu am avut acces la proiect. La prima întâlnire a fost cu totul alt plan. Haideți să o facem și pe a treia. Documentația nu a putut fi vizualizată pe site-ul Primăriei. Acum, că le avem, cred că ar mai fi benefică încă o astfel de discuție, peste încă 30 de zile. Trimitem propunerile în scris și, ulterior, putem discuta pe propunerile transmise. Acum patru luni, a fost prima dezbatere. Că vorbim de patru luni, de cinci luni, cu încă 30 de zile în plus, cred că majoritatea suntem de acord că nu este o diferență foarte mare”, a adăugat David Păduraru.

Marius Bondar: „Refuz să cred că nu ați putut accesa documentația”

Marius Bondar a simțit faptul că avocatul familiei Manolache a fost trimis doar să pună bețe în roate și să amâne trimiterea proiectului de hotărâre, privind aprobarea PUZ către votul Consiliului Local.

„Se putea accesa. Refuz să cred că nu ați putut accesa documentația. Vorbim de niște ansambluri de locuințe care nu au nicio legătură cu proiectul pe care noi vrem să îl construim. Parcatul pe stradă este o situație pe care nimeni nu o poate controla. Noi vorbim despre niște situații pe care noi le putem controla. Vorbim despre indicatorii de urbanism, despre faptul că facem multe locuri de parcare pentru a nu fi nevoiți să se parcheze pe stradă”, a spus Marius Bondar.

Este important de știut faptul că, în urmă cu 4 luni, a avut loc prima dezbatere a PUZ-ului de pe strada Gălățeanu, nr. 1, la care a participat chiar Mircea Manolache. Întâlnirea a fost transformată într-un circ, de această dată. Scopul principal al PSD-istului care locuiește în zonă și deține mai multe terenuri lângă viitorul proiect, este ca omul de afaceri, Marius Bondar, să renunțe la acesta. Acesta face presiuni astfel încât administratorul societății să îi vândă terenul pentru o sumă derizorie. Dovada stă, inclusiv, în faptul că acesta și-a trimis avocatul pentru a obține o nouă amânare.

Mircea Manolache, consilier județean PSD, vrea să blocheze un proiectul imobiliar, inițiat de fostul handbalist Marius Bondar, în cartierul Tătărași. Acesta face presiune pentru ca dezvoltatorul să renunțe la construcțiile propuse și să îi vândă terenul cu un preț mult sub cel al pieței. Precizăm faptul că familia Manolache este cunoscută în oraș pentru amenințări, intimidări și șantaje.