Mircea Fechet, aviz favorabil pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor
Mircea Fechet a primit, miercuri, votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri.
„În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. Fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil. Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier.
Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite. De asemenea, dezvoltarea SUMAL 2, şi când spun SUMAL 2 mă refer la tehnologii inovative despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă, trebuie să se facă tot cu bani din PNRR, bani care vin din fonduri nerambursabile.
Vom upgrada SUMAL-ul în sensul folosirii hărţilor satelitare, camere video de monitorizare a fondului forestier, tehnologie radar de scanare, de măsurare digitală a volumului de masă lemnoasă”, a declarat Fechet, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare.
Se va pune accent pe programul „Împădurim România”
Potrivit ministrului propus, se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe Programul „Împădurim România”.
„(…) aşa cum s-a anunţat în nenumărate rânduri, Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere. De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior”, a subliniat demnitarul.
În acelaşi context, Mircea Fechet a adus în discuţie subiectul protecţiei biodiversităţii şi al ariilor naturale protejate.
„Despre biodiversitate şi arii naturale protejate aş adăuga doar faptul că vom transpune Strategia europeană privind biodiversitatea în anul 2030. Faptul că vom încerca că ariile naturale protejate să nu fie o pacoste pentru administraţia publică locală, dimpotrivă, într-un parteneriat corect şi solid între administraţia publică locală, între Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi, de ce nu, şi cu ONG-urile, eu cred că putem să schimbăm, pe de o parte, percepţia legată de arii naturale protejate şi, pe de altă parte, managementul efectiv al acestora”, a menţionat Fechet.0.