Mircea Coşea, despre importurile de fructe şi legume: «Este ruşinos şi inacceptabil! România ar putea produce hrană pentru 100 de milioane de locuitori»

de: cristian.george
16:56, 11 apr. 2021

Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice din București a vorbit despre impactul direct pentru români al importurilor de fructe şi legume, o activitate pe care o consideră „rușinos este inacceptabil pentru România, pentru că avem niște condiții climatice pe primele locuri din Europa”

România a importat anul trecut 10,9 de miliarde produse alimentare în creștere cu 21% față de 2019 iar valoarea importurilor a crescut cu 6%.

Cumpărăm tot mai multe fructe și legume de la străini în timp ce fermierii români se chinuiesc să își vândă produsele pe tarabele din piață.

Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti, consideră că aceasta este o problemă gravă pentru România care datorită condiţiilor climatice ar putea să hrânească până la 100 de milioane de oameni.

Și mai grav, este de părere profesorul Coșea, este că importam din țări care nu produc nimic şi efectele se vor vedea, în timp, în calitatea proastă a alimentelor pe care românii vor fi nevoiți să le cumpere din cauza creșterii preţurilor.

Această situație este cea mai gravă problemă a României. Din păcate nu se conștientizează, nu se iau măsuri, nu se vorbește despre ea, dar este o bombă cu ceas care va aduce daune pe care nici nu le putem închipui.

Faptul că noi importăm mâncare, fructele și legumele fiind elemente de hrană, este nu numai rușinos este inacceptabil pentru România, pentru că avem niște condiții climatice pe primele locuri din Europa.

Am putea să producem hrană pentru 80 sau 100 de milioane de locuitori. Faptul că importăm arată că suntem o țară slab dezvoltată în condițiile europene, nu în condiţii africane. Nu suntem în stare să ne valorificăm resursele pe care le avem, potențialul enorm pe care îl avem.

Acest lucru pleacă de la faptul că am intrat în Uniunea Europeană nepregătiți, pe o piață concurențială care, pur și simplu, a distrus producția proprie.

Nu avem o politică agricolă pusă în concordanță cu nevoile țării suntem încă prea obedienți față de regulile Uniunii Europene, iar producătorii noștri sunt dezavantajați din punct de vedere al subvențiilor.

Faptul că nu mai există taxe vamale permite unor țări care nu au pic de producție agricolă să exporte în România cantități imense, și aici mă refer la Olanda în primul rând care este mare exportator de fructe și legume și nu produce.

Toate lucrurile aceasta arată că, de fapt, vom avea o situație extrem de neplăcută în foarte scurt timp.

Înseamnă o cerere mare de valută, asta înseamnă că prețurile vor crește vom avea inflație și în condițiile pandemiei, în care veniturile generale ale populației scad, șomaj,etc, România va fi nevoită să apeleze din ce în ce mai mult la mărfuri ieftine de calitate proastă, așa numitele proteine de slabă calitate.

Deci ne întoarcem cu vreo 60-70 de ani în trecut. O politică agricolă menită să valorifice resursele este mai importantă ca politica investițională decât politica de infrastructură, a explicat Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice București la Antena 3.