Minunile transmise de Dumnezeu prin mâinile unuia dintre cei mai iubiți preoți din Iași. Poveștile acestea îți fac pielea de găină. În ultimul moment, bebelușii au fost salvați de la moarte

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 01 mai 2021

Copii salvați la limita dintre viață și moarte! Minunile pe care le-a văzut preotul Dan Damaschin la sute de familii. Nou-născuți condamnați la moarte au început să lupte să trăiască după ce au fost botezați

Încă din primele zile de viață, sute de bebeluși trebuie să lupte ca să poată supraviețui. De la nou-născuți de nici un kilogram până la cei cu malformații extrem de grave, preotul Dan Damaschin a reușit să îi boteze înainte de a fi prea târziu. La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași deseori se întâmplă minuni

Cea mai mare binecuvântare pentru o familie este cea a venirii pe lume a unui copil. Fericirea lor este de nedescris atunci când își țin pentru prima dată bebelușul în brațe. Din prea multe ori însă, bucuria le este umbrită de o mare durere. Asta pentru că, în fiecare an, sute de părinți află de la medicii din maternitate că șansele de supraviețuire ale copilului sunt minime. Sunt cazuri întâlnite de Dan Damaschin, preotul de la Biserica Maternității „Cuza Vodă” din Iași, unele care surprind. O mare parte dintre copiii care au învins moartea în primele zile de viață au devenit apoi micuții enoriași ai bisericii unde slujește părintele. Ba mai mult, la maternitate, copiii îi vizitează pe cei care le-au devenit nași. Este vorba despre cadrele medicale care, de-a lungul timpului, au ajuns să fie părinți spirituali pentru nou-născuți.

Povestea copiilor care nu ar trebui să existe. După ce erau botezați, starea de sănătate a bebelușilor începea să se schimbe

Multe minuni s-au petrecut după ce preotul Dan Damaschin a botezat bebelușii prematuri sau grav bolnavi la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Nu sunt puține situațiile în care nou-născuții botezați au început să răspundă tratamentelor medicale, spre uimirea tuturor. O astfel de poveste o are Maria, fetița care nu trebuia să se mai nască. Tânăra mamă a fost sfătuită să avorteze, din cauza complicațiilor întâmpinate pe timpul sarcini.

„Primele zile sau chiar luni din viața multor nou-născuți sunt petrecute în secția de terapie intensivă de la Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași. Atunci când medicii nu le mai acordă nicio șansă de supraviețuire sau când evoluția este una imprevizbilă, sunt chemat să îi botez. Am botezat copii condamnați la un avort terapeutic pentru că intrauterin aveau multe boli incompatibile cu viața. Un astfel de caz este cel al Mariei, o fetiță care în ciuda condamnării la moarte, s-a născut. Medicii încă nu îi acordau șanse de supraviețuire, așa că am mers să o botez.

Îmi amintesc și acum că s-a întâmplat de Buna Vestire, undeva prin 2011-2012. După botez a început să dea semne că poate lupta cu afecțiunile grave, așa că medicii au internat-o în secția de terapie intensivă. După o perioadă a fost externată. A necesitat o serie de tratamente și intervenții medicale și a luptat de fiecare dată. Este în Italia împreună cu părinții și duce o viață normală”, a povestit Dan Damaschin, preotul de la Biserica Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Maria avea doar 460 de grame când a fost botezată de preotul Dan Damaschin. Acum are doi ani și este cea mai mare bucurie a părinților

Când a venit pe lume, Maria cântărea nu mai mult de 460 de grame. Deși era în incubator, părinții au decis să o boteze în primele zile. Ulterior, sub atenta îngrijire a medicilor din Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, bebelușul a început să ia ușor, dar sigur în greutate. În prezent are doi ani, iar părinții Mariei vin de fiecare dată la biserica unde slujește preotul Dan Damaschin.

„Maria are doi ani și mereu o văd în pozele trimise de părinții care încă mai vin la biserică. Pentru a o proteja în această perioadă, o lasă acasă. Astfel de copii sunt botezați prin intermediul unei tehnici speciale care să nu le afecteze evoluția din punct de vedere medical. În secția de terapie intensivă, botezul se face în mod esențial prin slujba susținută acolo. După externare urmează să se realizeze și alte rugăciuni. Sunt copii supraviețuitori.

Unii s-au născut chiar și cu malformații cardiace grave, iar, după ce au fost botezați și cu îngrijirea atentă din partea medicilor, se întăresc, devin mai puternici și astfel pot suferi intervenții chirurgicale sau pot face față unei deplasări într-o unitate medicală în care să le fie acordat tratamentul specific. Un astfel de supraviețuitor este Vasile, un băiețel care din cauza afecțiunilor medicale nu primea nicio șansă să trăiască. După ce a fost botezat, starea lui s-a stabilizat și a putut să fie transportat pentru ca o echipă de medici cardiologi să intervină și să îl salveze. Acum, Vasile vine la biserică o dată pe an să îl revăd”, a adăugat preotul ieșean.

Preotul Dan Damaschin: „Nu devin părinții unor copii morți, ci devin părinții unor îngeri”

Bebelușii născuți prematur sau cu afecțiuni grave au nevoie de multă recuperare. Părinții își dedică viața exclusiv îngrijirii lor. Sunt însă cei care nu își permit tratamente și terapii de recuperare și din acest motiv copiii lor rămân cu sechele grave. Din februarie 2021, părintele Dan Damaschin a deschis un cabinet pentru recuperarea nou-născuților la care apelează zeci de familii care nu își permit tratamentele costisitoare.

„Acești copii au nevoie de grijă în mod constant și nu pot fi internați în maternitate decât o perioadă de timp. Părinții își schimbă efectiv întreaga lor viață pentru copil. Am observat însă că aceste experiențe îi transformă pe părinți, îi fac să lupte, le dau un sens vieții lor și îi fac mai buni. Multe familii ale căror copii bolnavi i-am botezat și trăiesc și astăzi sunt primele care sar în ajutor atunci când este nevoie. Dintre cei circa 150 de copii în stare foarte gravă pe care îi botez anual, 80 – 90 la sută dintre ei supraviețuiesc.

Mamele și tații bebelușilor care au decedat reușesc să se vindece de durere fie pentru că mai au și alți copii de crescut, fie pentru că femeia rămâne din nou însărcinată. Aceste traume sunt trecute cu ajutorul consilierii, a spovedaniei. De cele mai multe ori se împacă cu gândul că au un înger care îi veghează și încep să simtă acest lucru zi de zi. Aceste familii înțeleg un aspect important, acela că nu devin părinții unor copii morți, ci devin părinții unor îngeri”, încheie preotul Dan Damaschin.