Minunea de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași! Un bătrân a stat acasă două săptămâni deși era infectat cu COVID-19! După ce a ajuns la spital în stare gravă, a fost salvat de la moarte, fără să mai ajungă la ATI

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 21 dec. 2020

Un pacient de 63 de ani infectat cu coronavirus a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași după ce a stat timp de 14 zile acasă. Medicii au început tratamentul de pe secția COVID-19 și după 21 de zile ieșeanul a ieșit pe propriile picioare. Toate paturile de Terapie Intensivă ale spitalului sunt acum ocupate

Un ieșean a stat 14 zile acasă deși era infectat cu coronavirus. Abia când starea de sănătate i-a fost grav afectată a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicii au reușit să îi mențină o evoluție bună pe secția de COVID-19, chiar dacă în astfel de cazuri pacienții ajung direct pe secția de Terapie Intensivă. După 21 de zile de internare s-a reîntors înapoi la familie, urmând ca după o lună să se prezinte la unitatea sanitară pentru consultații. Acesta a rămas cu sechele pulmonare, iar faptul că nu avea comorbidități a ajutat în evoluția stării de sănătate după infectarea cu noul virus care putea lua o cu totul altă turnură.

Din fericire, pacientul a răspuns tratamentului și nu a avut nevoie de internare pe secția de ATI. Odată cu al doilea val de infectări cu SARS-CoV-2, tot mai multe cazuri grave ajung în spitalele suport-Covid din Iași. Pacienți aparent tineri se prezintă cu forme severe ale bolii COVID-19 și sunt internați direct pe paturile de Terapie Intensivă.

Dr. Carmen Manciuc: „Pacientul se simte eliberat. Din fericire, a răspuns tratamentului în afara secției de Terapie Intensivă”

Un pacient de 63 de ani, ajuns la spital după 14 zile de la infectarea cu coronavirus, s-a vindecat fară a necesita tratament pe patul de Terapie Intensivă. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, pacienții ajunși în stare gravă nu mai au locuri la secția de ATI. Din fericire, bolnavul de COVID-19 a răspuns tratamentului de pe secția de Covid, iar după trei săptămâni s-a putut întoarce în sânul familiei.

„În acest moment (n.r.- duminică, 20.12.2020), secția de Terapie Intensivă este plină. Din fericire, în ultimele 24 de ore nu a fost niciun deces. Joi au fost 27 de internări ale pacienților confirmați pozitiv cu noul virus, în medie sunt 17-18 internări pe zi. Sunt pacienți care vin cu o saturație foarte scăzută. Este o satisfacție foarte mare să vedem că pacienții care vin în stare gravă sunt externați. Am avut un pacient care a ajuns după 14 zile de la infectarea cu coronavirus, cu o deficiență respiratorie acută. Timp de 21 de zile a fost internat pe secția de COVID-19, unde a fost tratat cu oxigeno-terapie, gimnastică respiratorie, Cortizon și antibiotic, dar și tratament antiviral. L-am externat de curând.

Din fericire, pacientul nu a avut comorbidități, nu a suferit de diabet sau hipertensiune, afecțiuni pe care le-am observat că influențează evoluția infecției cu coronavirus. A rămas cu sechele pulmonare și se va prezenta după o lună pentru controlul de specialitate. Pacientul se simte bine, chiar eliberat, și este fericit că s-a putut întoarce la familie la timp pentru a petrece alături de ei sărbătorile de iarnă”, spune dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Ieri, în județul Iași au fost 193 de cazuri confirmate pozitiv cu coronavirus

În județul Iași, autoritățile au raportat ieri un număr de 193 de cazuri noi de infectări cu coronavirus. Timp de aproape 10 luni, 25.311 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 6.082 au fost externate, doar ieri 11 ieșeni s-au întors la familiile lor. De pe paturile de Terapie Intensivă un pacient a decedat, numărul total fiind de 416. În spitalele suport COVID-19, numărul paturilor ocupate cu tot cu cel al secțiilor de Terapie Intensivă a fost de 469. Medicii spun că din ce în ce mai mulți ieșeni au nevoie de oxigen după ce ajung la spital, iar nivelul saturației este unul scăzut.

Referitor la paturile de ATI, din cele 469 sunt ocupate 64 astfel: nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, cinci la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șase la Spitalul C.F. Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere trei paturi ATI, un pat la Spitalul C.F. Iași, unul la Spitalul de Pneumologie și un pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

Spitalele suport-Covid mai aveau 245 de paturi libere

În spitalele suport COVID-19, ieri mai erau libere 245 de paturi. Dintre acestea, 17 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase, 16 la Spitalul Mobil Lețcani, patru paturi la Spitalul de Pneumologie, 36 de paturi la Spitalul Hârlău, cinci paturi la Spitalul de Recuperare, 69 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 12 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 16 paturi la Spitalul Militar și 70 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. Cei mai afectați de infecția cu coronavirus sunt pacienții care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate trei paturi ATI.
În momentul de față sunt 14 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializa în cadrul unității sanitare. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri se aflau 4.314 de persoane în izolare, iar 5.339 de persoane erau carantinate la domiciliu. Până în prezent au fost emise în total 25.365 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 25.976 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.